Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patrijarh je istaknuo veliku odgovornost Crkve

Srpski patrijarh Irinej prigodom Uskrsa traži da se mladima pomogne da nađu put

Patrijarh Irinej
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
14.04.2017.
u 00:15

"Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom dijelu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i kršćanstva u Europi", naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrim, a dobro zlim i grijeh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je u četvrtak patrijarh srpski Irinej u uskrsnoj poslanici i upozorio da se mladima "umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta".

Patrijarh je istaknuo veliku odgovornost Crkve i svih prosvjetnih institucija sugerirajući kako "treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i uskrsnuća".

"S tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svijet ne ide putem uskrsnuća već više putem smrti i beznađa", ocijenio je Irinej podsjećajući na činjenicu da "u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje".

On je, govoreći protiv čedomorstva, rekao da "toga ima svagda i svugdje", pa i među pravoslavnima, naglasivši kako je to "smrtni grijeh koji vapije nebu", apelirajući da "prestanemo ubijati svoju vlastitu djecu u utrobi, jer i ona imaju pravo na život i na uskrsnuće".
Patrijarh je tradicionalnim srpsko-pravoslavnim uskrsnim pozdravom "Hristos vaskrse-vaistinu vaskrse" pozdravio svu duhovnu djecu SPC "u domovini i dijaspori" i pomolio se da "uskrsli Gospod svima daruje radost uskrsnuća".

"Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom dijelu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i kršćanstva u Europi", naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Irinej je u uskrsnoj poslanici pozvao ljude da se vrate pod okrilje crkve ocijenivši da je raskol - grijeh.

"Očinski pozivamo sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, da se vrate u njezino okrilje. Strašan je grijeh raskola i hereze", navodi se u poslanici objavljenoj na službenoj internetskoj stranici SPC.

Odlazeći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić te premijer i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić uputili su čestitku vjernicima i svećenicima Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve u povodu predstojećeg Uskrsa koji ove godine obje crkve slave istog datuma - 16. travnja.

>> Patrijarh Irinej: Papi bi u Srbiji prijetila opasnost

Ključne riječi

Komentara 8

DR
drazamihajlo
10:39 14.04.2017.

nije Hrvatska katolicka zemlja, a nije ni sekularna, u hrvatskoj zive i pravoslavci koji imaju pravo da kazu da su pravolslavci, i duznost je da im damo sva prava koje trebaju imati po zakonu

KH
k.h.9
09:54 14.04.2017.

Hrvatska je velika katolička zemlja. U hrvatskoj živi jako malo Srba pa nisu potrebni ovako veliki propagandni tekstovi o jednoj religiji koja je, svojim djelovanjem u domovinskome ratu, mnoge hrvatske obitelji zavila u crno. Osim toga, Kosovo i kosovski narod su odvojeni od Srbije zauvijek pa je ova tvrdnja patrijarha da je Kosovo dio Srbije uplitanje u politiku i poziv na Rat, što je već viđeno devedesetih od sličnih srbijanskih propagandista.

RA
razmak68
08:29 14.04.2017.

A što nije spomenuo Hrvatsku pravoslavnu crkvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije