Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Hrvatska ima problema sama sa sobom'

Srpski ministar o odnosima u regiji: Problemi su skriveni pod tepih i čekaju da eksplodiraju

02.01.2017.
u 12:37

– Srbija nije napravila nijedan potez koji je usmjeren protiv Hrvatske – tvrdi Dačić i dodaje kako očekuje da se "stvari vrate u normalu i da se Hrvatska ponaša kao odgovorna članica EU".

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u opsežnom intervju agenciji Beta, govoreći o odnosima u regiji, kazao je da ima dosta problema koji su "sakriveni pod tepih i jednostavno čekaju da eksplodiraju, što nije dobro", piše Blic.  – Zato će Srbija imati konstruktivnu ulogu. Naša politika je politika mira, stabilnosti, pomirenja i jačanja povjerenja u regiji i to je osnova za stabilnost cijele Europe – kazao je Dačić. 

Na pitanje što će učiniti na smanjenju tenzija u odnosima s Hrvatskom, koji su po njegovoj ocjeni posebno loši, kazao je da će se svakako sastati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Davorom Ivo Stierom.  

–  Srbija nije učinila nijedan potez koji je usmjeren protiv Hrvatske – tvrdi Dačić i dodaje da očekuje da se "stvari vrate u normalu i da se Hrvatska ponaša kao odgovorna članica EU".

Ne žali za Jugoslavijom

Tvrdi da je prije nekoliko godina, dok je još bio premijer Srbije, s bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio način za zatvaranje otvorenih bilateralnih pitanja te da su osnovane komisije i radne grupe, ali Hrvatska nije bila previše zainteresirana za rješavanje problema i nije imenovala svoje predstavnike u tim radnim grupama.  – Hrvatska nikada nije imenovala svoj dio komisije koja se trebala baviti granicom. Također, sva ova pitanja koja Hrvatska danas ističe, kao što je zakon o ratnim zločinima, to pitanje univerzalne jurisdikcije Hrvatska nikada nije spominjala do prije nekoliko godina, iako je taj zakon na snazi više od 10 godina – kazao je Dačić te dodao kako u Hrvatskoj postoje i ideološki problemi. 

– Došli smo do situacije da je danas biti protiv Srbije standard u Hrvatskoj – tvrdi Dačić te dodaje da pomirenju ne pridonosi ni "obnavljanje ustaške ideologije" ni "rehabilitacija ustaških zločinaca", a to se, prema njegovu mišljenju, događa u Hrvatskoj. Smatra kako "Srbija nema problema u odnosima s Hrvatskom, već da Hrvatska ima problema sama sa sobom, odnosno sa svojom poviješću". 

Srpski ministar vanjskih poslova ne pati za bivšom Jugoslavijom. – Bila bi sreća da se nismo nikada ni ujedinjavali, već da smo 1918. godine stvorili državu kao silu pobjednicu. Mi smo Jugoslaviji dali sve, da bismo sada, na kraju, morali slušati predavanja i da nam netko udara šamare sa strane oko toga kako se Srbija ponaša – rekao je Dačić.  

>>Želim da hrvatsko društvo konačno zatvori povijesna i ideološka pitanja. A u HDZ-u nisam primijetio negativnu nastrojenost prema mom timu

>>Stier: Hrvatska je odblokirala Srbiju. Ovo je dobar dan za hrvatsku manjinu u Srbiji

Komentara 26

PL
@ploto@
12:44 02.01.2017.

Ovi provociraju na dnevnoj bazi.Bolje da se prihvate posla oko ulaska u EU i veliki posao oko toga.Izgleda da se njima to baš i ne da.

Avatar Dalmatinka
Dalmatinka
13:11 02.01.2017.

Ma što se folira ovaj Dačić, on se kao žali na naše šamare, a jedva ih čeka, da nije tako onda ne bi stalno provocira..

BO
BogOtac
16:33 02.01.2017.

kad u Jasenovcu piše....za dom spremni....o čemu se onda više ima razgovarati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije