Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Srpski analitičari: Kosovo i EU nerealna su izborna retorika

\'Serbia\'s Minister of Foreign Affaires Vuk Jeremic answers to journalists\' questions during a news conference at the Cernin\'s Palace in Prague, Czech Republic, on Friday, Nov. 14, 2008. (AP Photo/
Pixsell
26.04.2012.
u 10:49

Bojan al Pinto Brkić ocjenjuje da \"pozicija Bruxellesa i stav međunarodne zajednice povodom održavanja srpskih izbora na Kosovu svjedoče da Srbija nije poduzela dovoljno diplomatskih koraka za stabilizaciju situacije na Kosovu\"

Beogradski politički analitičari izjavu šefa srpske diplomacije Vuka Jeremića kako će diplomatski prioriteti Beograda biti Kosovo i Europska unija ocijenili su nerealnom i "recikliranjem starih ideja za izbore" te sumnjaju da će ostati u stvarnosti nakon izbora, javlja agencija Beta, a prenose brojni mediji u Srbiji.

– Političari se u predizbornoj kampanji radije okreću starim idejama nego što se opredjeljuju za rizike i velike zaokrete u politici. Očito je da nema novih ideja, situacija je predizborna, tako da nikakvi novi rizici ne dolaze u obzir i jednostavno se ponavlja ono što se ponavljalo i do sada – kaže vanjskopolitički analitičar Vatroslav Vekarić dodajući kako političari uoči izbora govore ono za što misle da će većina građana odobravati iako znaju kako će nakon izbora priča i o Kosovu i EU "krenuti u racionalnijem smjeru".

Bojan al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose ocjenjuje da "pozicija Bruxellesa i stav međunarodne zajednice povodom održavanja srpskih izbora na Kosovu svjedoče da Srbija nije poduzela dovoljno diplomatskih koraka za stabilizaciju situacije na Kosovu", a EU kao posrednik u postizanju sporazuma Beograda i Prištine "očekuje od Beograda dodatni napor da se ti sporazumi i primijene". Za njega je znakovito što Njemačka i Austrija šalju dodatne vojne snage KFOR-a na Kosovo kao potporu stabilnosti u trenutku održavanja srpskih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, "što upućuje na dojam da se Srbija na neki način vidi kao prijetnja stabilnosti Kosova".

– Ako Srbija misli svojim diplomatskim akcijama kakve sada vodi unaprijediti situaciju na Kosovu i svoje europske integracije, onda mislim da je netko u velikoj zabludi. Vjerojatno će u nekom trenutku i obrambeni smjer Srbije sve više ovisiti o odnosu s NATO-om, a možda čak bude riječi i o članstvu Srbije u tom savezu, tako da ustrajanje na nekom protivljenju bilo Europskoj uniji bilo NATO-u u vezi s Kosovom u dugoročnoj perspektivi djeluje jako nevjerojatno – kaže Brkić.

Komentara 8

VU
vucko
12:26 26.04.2012.

Moramo uzeti u obzir da je Milosevic za Kosovo i Vojvodinu , dvije tada autonomne pokrajine,pokrenuo proces pripojenja u FNRJ republici Srbiji i time prekrsio tada vazeci ustav drzave Jugoslavije, t.j.FNRJ. Time je povredjeno pravo vecinskih naroda koji zive nana tim teritorijama . Da je doslo do gradjanskog neposluha i pobune bilo je to za ocekivati. Danas je Kosovo samostalna drzava ,gdje zive i Srbi koji su automatski postali manjina i time se ne mogu pomiriti. Kosovo je samostalno priznato od 90 drugih drzava dijelom svijeta ima svoju vladu a i zastitu NATO drzava, na celu sa SAD , koji odrzavaju mir u toj regiji. Slicna situacija je i u Vojvoddini ,koju Srbija samo prividno drzi pod kontrolom , a ta prije bivsa autonomna pokrajina danas donasa 60 % prihoda u BDP Republike Srbije. Sa Kosovom je drugacija situacija . Tamo ima jos oko 130.000 naseljenih Srba ,a oni iseljeni prodali su svoja imanja Albancima-Siptarima i otisli vecinom u Beograd gdje su sa tim novcem otvorili svoje radnje i prezivljavaju neki bolje neki losije. Osim toga prirodno bogatstvo Kosova procjenjuje se na 500 miliardi € ,sada jos i vise jer ima naznaka i pokazatelja da ima i nafte.

OB
-obrisani-
14:47 26.04.2012.

26.04.2012. u 12:26h vucko je napisao/la: Slicna situacija je i u Vojvoddini ,koju Srbija samo prividno drzi pod kontrolom , a ta prije bivsa autonomna pokrajina danas donasa 60 % prihoda u BDP Republike Srbije. --------------------------------------------- A kako to \"prividno\"? Ko to u Vojvodini živi, pa da Srbija mora da \"prividno\" održava stanje reda tamo? Samo da te podsetim Vojvodina je Srbija i tamo gde se uspostavlja ustavno-pravni poredak države Srbije nema potrebe za nekakvim \"prividnim\" stanjem! U Vojvodini nepostoji nikakav problem koji bi se mogao definisati kao nacionalni ili nekakav teritorijalni problem, jer to jednostavno rečeno NEPOSTOJI. To postoji jedino u nekom direktorijumu vaših umova, a koje izaziva želja za činjenjem pakosti koje su usmerene prema Srpskom narodu i prema državi Srbiji!.

OL
olovka
12:09 26.04.2012.

Jos jedan mandat TADICA 100%, jer nije Srbija ponizena do te mjere kako svijetski zvanicnici to zele , a Tadic im je jedini pjesak koji to moze. Svaki Jevrej koji ima neke svoje interese a dode na vlast ili mogucnosti zarade , sistematsku unistava sve oko sebe kao \"pirika\" . Zato naprijed nepismenjaci , birajte i glasajte , ionako vi ne odlucujete , jer ste dokazali da ste nesposobni .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije