Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(po)ratni zločin

Srpski agresori im ubili oca, a RH ih traži da plate 430.000 kuna

vrhovni sud,zgrada vrhovnog suda
Marko Lukunić/PIXSELL
11.04.2013.
u 07:42

Još ne vjeruju: Zato što smo tražili zadovoljenje pravde, sad moramo platiti, kažu Ivančići

Zdravka Ivančića odveli su i hicem u glavu ubili pripadnici srpskih postrojbi 1994. godine u selu Batinjska Rijeka pokraj Daruvara. Njegov sin, Krešimir Ivančić, hrvatski branitelj, i kći Štefica Dželalija, 2008. godine dobili su odštetu za očevu smrt, ukupno 210 tisuća kuna, odlukama Općinskog suda u Daruvaru i Županijskog u Bjelovaru. Međutim, 2010. godine Vrhovni je sud presude preinačio te njihovu tužbu odbio, a nakon konačne odluke Ustavnog suda od prošlog mjeseca, država od njih traži da odštetu vrate, s kamatama.

– Zato što smo tražili zadovoljenje pravde, moja sestra i ja moramo platiti hrvatskoj državi 430 tisuća kuna – rekao je Krešimir Ivančić jučer na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Kući ljudskih prava.

- Riječ je o slučaju ratnog zločina koji je posljednjom odlukom Ustavnog suda RH-a još jednu hrvatsku obitelj civilnih žrtava rata suočilo s poraznom činjenicom da potpuno moraju preuzeti odgovornost neučinkovita procesuiranja konkretnog ratnog zločina uz izostanak materijalnog obeštećenja – rekla je Vesna Teršelič, voditeljica Documente Centra za suočavanje s prošlošću.

K. Ivančić ističe da je odšteta koju su prvotno dobili jedan od rijetkih slučaja obeštećenja hrvatskih žrtava rata. Od više od dvostrukog iznosa, koji sada moraju vratiti, 100 tisuća kuna ide na naknade, a ostalo na sudske troškove i kamate.

– Reviziju Vrhovnog suda, papir od tri stranice, platili smo 55 tisuća kuna – kaže Ivančić.

Njegova sestra dug je već platila, a on mora dići kredit jer ne može dopustiti ovrhu na imovinu s obzirom na to da školuje troje djece. Vrhovni je sud odluku o isplati odštete ukinuo i tužbu odbio uz obrazloženje da je – nastupila zastara, iako nije dovršen kazneni postupak protiv okrivljenika.

– Kaznenu prijavu podnijeli smo i Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji jer su dvojica okrivljenika tamošnji državljani, a poznate su i adrese njihovih prebivališta. Tužilaštvo u Srbiji zatražilo je presliku spisa, no DORH još nije obavio dostavu – kazao je Hrvoje Čačić, Ivančićev odvjetnik, najavivši i podizanje zahtjeva pred Europskim sudom za ljudska prava zbog povreda ljudskih prava i temeljnih sloboda.

>> Ukupno 16 godina zatvora jer su mu slomili noge, a zatim ga i ubili

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije