Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankcioniranje plaćenika

Srpske vlasti pripremaju "rat" svojim državljanima koji ratuju u svijetu

proruski separatist
Ilustracija: Reuters/Pixsell
15.08.2014.
u 14:15

Kako je beogradski Blic izjavio Rasim Ljajić, dopredsjednik srpske vlade čija je stranka SDPS predložila sankcioniranje "pasa rata", očekuje se da će zakon kojim će biti kažnjivo ratovanje na stranim ratištima biti usvojen u rujnu ili listopadu.

Srbija je najavila pravi rat državljanima Srbije koji odlaze kao plaćenici ili iz vjerskih ili drugih uvjerenja, ratovati diljem svijeta, a posebno su na nišanu organizatori koji novače plaćenike pa im je, prema prijedlogu Kaznenog zakona, predviđena zatvorska kazna od 12, a za ratnike, pet godina.

Kako je beogradski Blic izjavio Rasim Ljajić, dopredsjednik srpske vlade čija je stranka SDPS predložila sankcioniranje "pasa rata", očekuje se da će zakon kojim će biti kažnjivo ratovanje na stranim ratištima biti usvojen u rujnu ili listopadu.

- Za ovakav zakon imamo potporu vladajuće koalicije i premijera. Sada je manje važno da li će biti usvojen naš formalni prijedlog ili će vlada imati svoju verziju. Mislim da je i bolje da to bude vladin prijedlog, jer bi se tako jasno poslala poruka da to država više neće tolerirati - kaže Ljajić dodajući kako su u prijedlogu naveli da se oslobađa odgovornosti onaj tko otkrije organizatore vojačenja. 

- Ministarstvo pravosuđa će uskoro dati pravno mišljenje, a stav o tome će zauzeti Vlada Srbije - kažu u srpskom Ministarstvu pravosuđa pojašnjavajući kako oni nisu predlagači ove zakonske odredbe. - Nisam siguran da bi u praksi bilo moguće takvo djelo lako dokazati, jer se sve događa u drugoj državi koja ne mora biti voljna pomoći u prikupljanju dokaza. Postoje neke varijante ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti gdje je samo paćeništvo, samo po sebi oblik kaznenog djela. To bi možda bilo učinkovitije, ali i tu bi se pojavio problem dokazivanja je li netko plaćenik ili je došao zbog ideala - objašnjava Milan Škulić, profesor kaznenog prava beogradskog Pravnog fakulteta.

Sudac Miodrag Majić upozorava kako valja razmotriti je li to "deklaracija nekog političkog stava ili je praktično i provodljivo" ali "mora se razmišljati i kako će neko djelo izgledati u drukčijim okolnostima". 

>> Srbima koji ratuju po svijetu do 12 godina zatvora

Komentara 3

Avatar PROTIV
PROTIV
15:41 15.08.2014.

To su samo price za nas susjede, oni salju sami svoje ljude tamo, kakvi placenici, ne nasjedajte na njihove kvazi price!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije