Naslovnica Vijesti Svijet

Srpska pravoslavna crkva optužuje vlast da je prodala Kosovo

SPC poziva Srbe na Kosovu da ne priznaju diktat sile i nepravde nego da Kosovo drže zauvijek svojom zemljom, ne sporeći ni činjenicu da je to zemlja i onih Albanaca koji u njoj stoljećima žive zajedno sa Srbima.
22. travnja 2013. u 12:45 0 komentara 6 prikaza
Ashton, Dačić, Thachi (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Srpska pravoslavna crkva u priopćenju dostavljenom novinarima, a dramatično naslovljenom "Obraćanje državi Srbiji i srpskom narodu povodom parafiranja sporazuma u Bruxellesu", navela je kako je dojam da je riječ o "potpunom povlačenju institucionalne nazočnosti Srbije na teritoriju njene južne pokrajine", o uspostavljanju ograničene autonomije srpske zajednice na prostoru sjeverno od mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u okviru Thacijeva establišmenta i, samim time, o posrednom i prešutnom, ali ipak faktičkom priznavanju postojanja sustava državne vlasti na Kosovu neovisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije.

– Stvar je otežana pristankom državnog vrha Srbije na nesmetani proces "eurointegracija" thacijevskog Kosova (bez spomena Metohije, koja zvuči previše pravoslavno i srpski, ali i bez bilo kakvog spominjanja Srbije u tom kontekstu), a nema nikakve sumnje u to da će, nakon plaćanja ovako visoke cijene za famozni "datum o početku pregovora", i to pregovora s nepoznatim brojem novih uvjeta i s neizvjesnim ishodom, cijena za sam eventualni ulazak u EU biti i formalno srpsko priznavanje „neovisnog Kosova“ i obveza da ne ometa dobivanje stolice Kosova u UN-u – navodi se u priopćenju. Istaknuto je kako je "posrijedi prije čista predaja nego li makar kakva-takva prodaja našeg vlastitog vjekovnog i, u duhovnom i historijskom smislu, najvažnijeg teritorija".

Srpska pravoslavna crkva drži kako bi "u odnosu na ovakav sporazum i podjela teritorija bila bolje, pravednije i održivije rješenje".

– Apeliramo na zastupnike u Narodnoj skupštini Srbije i na predsjednika Srbije da, pred Bogom, historijom srpskog roda i osobnom savješću, izmjere i odmjere svoju moralnu i historijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju suglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma – kaže se u priopćenju očito namijenjenom državnim dužnosnicima koji danas odlučuju prihvaćaju li ili odbijaju prijedlog sporazuma.

SPC poziva Srbe na Kosovu neka "ne priznaju diktat sile i nepravde nego da Kosovo drže, uvijek i zauvijek, svojom zemljom, ne sporeći, ni na koji način, činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj stoljećima žive zajedno sa Srbima" te poručuje kako će "crkva, u svakom slučaju, ostati sa svojim narodom i u svojim svetinjama na Kosovu".

>>Dačić: Jel' bi radije da Srbe protjeraju s Kosova pa da plačemo

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.