Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praznik rada

Hrvatska danas - Sretni su jer rade bilo što

burza rada
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
30.04.2014.
u 22:35

Praznik rada 1. svibnja neće se slaviti s veseljem

Prosječan hrvatski radnik ima srednju stručnu spremu, muškarac je, srednje životne dobi, radi za državu i zarađuje oko 5000 kuna na mjesec! Ulazi u red sretnika ako mu je zaposlena i supruga, čija je plaća, premda ima višu ili visoku stručnu spremu, u dlaku kao i njegova.

Žene su obrazovanije – među tristo tisuća zaposlenih s višom i visokom stručnom spremom 180 tisuća je žena – ali kako čine većinu u zdravstvu, socijali, obrazovanju i javnoj upravi, one nisu u skupini koja dobro zarađuje. Više od 8000 kuna na mjesec zarađuje tek stotinu tisuća od približno 1,4 milijuna zaposlenih u zemlji.

Tranzicijskih je gubitnika bitno više: vojska nezaposlenih apsolutno podnosi najveću žrtvu krize, a onda za njima ide petina zaposlenih koji zarađuju od dvije do tri tisuće kuna na mjesec ili pak trećina od ukupnog broja s plaćom između 3 i 5 tisuća! Primanja i ne mogu biti veća s obzirom na stanje u zemlji, veliki teret financiranja mirovina, zdravstvenog sustava i skupe države.

Naši radnici se prvo dijele na one koji rade i nesretnike bez posla, a tek onda jesu li u državnom ili privatnom sektoru. Velikim dijelom i zbog sindikata fokusiranih na državu, zaposleni u privatnom sektoru proživljavaju sve dječje bolesti kapitalizma. Nekad smo imali skuplje radnike u odnosu na okruženje, ali kvalitetnije i obrazovanije. Danas smo izgubili i tu prednost pred konkurencijom pa je sektor slabo plaćenih usluga jedini prostor gdje Hrvati danas mogu naći posao, ali ne i zaraditi za iole pristojniji život.

Neovisno u kojem su sektoru, radnici će imati razloga za slavlje Praznika rada tek kad se broj zaposlenih spusti ispod 200 tisuća i kada najslabije županije dostignu radnu aktivnost koju danas bilježe Istra ili Zagreb.

>> 'Hrvatske tragedije' otkrivaju: Što sve muči Hrvate?

Komentara 20

Avatar jigaboo
jigaboo
22:49 30.04.2014.

radi za državu i zarađuje oko 5000 kuna na mjesec!....ne govorim da nema, ali ja jos toga sretnika nisam sreo... do 3500 kuna ok ali 5000 to je vec science fiction

DU
Deleted user
07:26 01.05.2014.

Institucije države rade svoj posao samo pitanje je za koga!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:33 01.05.2014.

Hvala SDP-u na rekordnoj nezaposlenosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije