Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FLEKSIBILNO RADNO VRIJEME

'Sretna sam jer mogu dva dana u tjednu raditi kod kuće'

Rad od doma
Foto: GettyImages
1/3
17.09.2019.
u 06:30

- Znanstvena je činjenica da su zadovoljni radnici bolji radnici, izjavila je Kaliterna Lipovčan

Znam da sam sretna jer često imam priliku dva dana u tjednu raditi od kuće. Dok su djeca u školi, ispravljam seminare i ispite, pišem znanstvene radove i puno sam efikasnija i zadovoljnija jer nisam rastrzana između posla i djece kojoj se mogu više posvetiti kad se vrate iz škole i pomoći im oko obveza. I kad ne trebaju pomoć, moja prisutnost doma puno im znači. U te dane uspijevam odraditi i više privatnih i poslovnih obveza nego kad sam fizički na poslu – govori jedna priznata profesorica zagrebačkog fakulteta. Voli svoj posao i, kad treba, radi doma i vikendima i navečer, ali važno joj je uskladiti poslovni i privatni život.

Direktiva EP-a stupa na snagu

Iako je lani iz Vlade najavljeno uvođenje fleksibilnog i skraćenog radnog vremena te rad od kuće na poslovima gdje je to moguće, najprije u državnom i javnom sektoru, da bi potom te mjere slijedio i privatni sektor, od toga za sada ništa.

Rad od kuće za sada si neke dane u tjednu mogu priuštiti znanstvenici na javnim institutima i profesori na fakultetima, ali dopuštaju ga i neke strane korporacije i domaće tvrtke radnicima čiji su poslovi vezani za računala. Hrvatska je na začelju EU s 1,4% zaposlenih koji rade od kuće, kao i po mogućnosti fleksibilnog rada, no i to će se morati promijeniti jer Direktiva o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je usvojio EP obvezuje sve države EU da u roku od tri godine omoguće roditeljima fleksibilno radno vrijeme, uključujući i rad od kuće.

Istraživanje znanstvenika s Instituta za društvena istraživanja Anđeline Svirčić Gotovac, Nikole Petrovića i Branimira Krištofića “Radni i stambeni uvjeti znanstvenika u Hrvatskoj” na uzorku od njih 1966 pokazalo je da 75,3% znanstvenika drži da bi im obveza dolaska na posao trebala biti fleksibilnija, da mogu kombinirati rad na poslu s radom od kuće. Dio njih to i radi pa svaki dan na posao u institute dolazi 80,2% znanstvenika, na sveučilište njih 67,6%, najveći udio (93,6%) koji svaki dan dolaze na posao je među STEM znanstvenicima.

Ljiljana Kaliterna Lipovčan, voditeljica Centra za istraživanje kvalitete življenja s Instituta Ivo Pilar, ističe da je znanstvena činjenica da su zadovoljni radnici bolji radnici i da su mnoge studije pokazale da je učinkovitost radnika i tvrtke veća ako su radnici zadovoljni poslom.

Ne mogu svi raditi fleksibilno

– Jedan od bitnih elemenata zadovoljstva na poslu je osjećaj da smo pravedno nagrađeni za rad, ne volimo biti potplaćeni, ali, ma koliko zvučalo čudno, ni preplaćeni, jer to smanjuje motivaciju za rad. Drugi bitan element zadovoljstva poslom je usklađenost poslovnog i obiteljskog života, a treći osjećaj autonomije, da možemo sami utvrđivati svoj radni raspored. Fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće izvrsna su rješenja za dobro organizirane i disciplinirane pojedince jer, ako nisu, takav oblik rada može im narušiti usklađenost obiteljskog i poslovnog života, da rade kad trebaju biti s obitelji, vikendom, praznicima. Neki poslovi, kao rad s klijentima, moraju se obavljati u određeno doba dana i zahtijevaju prisutnost na radnom mjestu, a ima poslova za koje nije važno kada i gdje se obavljaju. Takvih je poslova sve više i za njih se može preporučiti fleksibilnost, ali za puno njih ne – kaže Kaliterna Lipovčan. No, fleksibilan i rad od kuće ne paše svima, jedni ga hvale, a drugi kude.

Radim četiri dana u tjednu i puno mi znači što ponekad mogu i od kuće

Davor Nemedan, voditelj odjela za financijsko-ekonomske analize u konzultantskoj tvrtki Logička matrica, radi četiri dana u tjednu, a tri dana je slobodan.

Direktorica te tvrtke Renata Šeperić Petak lani je omogućila četverodnevni radni tjedan za radnike koji to žele, zbog čega četiri dana rade 10 sati dnevno, u koje je uračunata i pauza od sat vremena. Samo jedan radnik te direktorica rade pet dana u tjednu, a ostalima i Nemedanu više odgovara četverodnevni radni tjedan.

– Ne bih se vratio na petodnevni radni tjedan, možda je ponekad malo napornije raditi intenzivnije četiri dana jer putujem iz Koprivnice u Zagreb pa me doma nema po 12 sati, ali zato imam tri slobodna dana za odmor. Neradni dan u tjednu ostavim za privatne poslove po institucijama koje ne rade vikendom. Ponekad radim i od kuće što mi puno znači jer, kako imamo klijente iz cijele zemlje, kad imam sastanak u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ostanem doma odraditi posao – kaže Nemedan.

Šeperić Petak ističe da su joj iskustva s četverodnevnim radnim tjednom dobra, ali i da je takav rad za odgovorne i kreativne

Fleksibilno radno vrijeme

1.  Znanstvenica iz područja biomedicine ne želi raditi doma

Ne želim ništa raditi doma za posao, imam dosta obveza s kućanskim poslovima. Doma imam kuhinju, a ne laboratorij, i u kuhinji spremam jela. Odvajam kućni kompjutor i mrežu od poslovnog – kaže ova znanstvenica.

2. Optimalno je bar dan-dva ostati kod kuće

Znam situacije da profesori moraju biti svaki dan na fakultetu što je pogubno, posebno za mlađe jer gube noći za rad na člancima. Optimalno je bar dan-dva ostati kod kuće i u miru napraviti glavninu posla i treba još uzeti od vikenda i večernjih sati...

3.  Rad kod kuće je glupost jer nemam laboratorij

U mojem području rad kod kuće velika je glupost. Posebno za asistente doktorande, postdoktorande, tehničko i stručno osoblje koji nikako ne mogu raditi kod kuće jer nemaju uvjete, nemaju laboratorij – kaže znanstvenik.

4.  Znanstvenik koji se bavi prirodnim znanostima za fleksibilnost

Ne treba mi u radu specijalna oprema, osim knjiga, olovke, računala. Prisila dolaska na radno mjesto kontraproduktivna je jer bi štetila produktivnim znanstvenicima kojima više odgovara raditi od kuće, a one koji ne rade ne bi potaklo da rade samo to što moraju biti u uredu.

 

Komentara 1

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
06:40 17.09.2019.

Žene koje se bave najstarijim zanatom odavno su shvatile da je najbolji rad kod kuće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije