Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2015. u 09:58

Hrvatske televizije i radijske postaje nikako ne bi trebale zanemariti visoki životni jubilej jednog od najplodnijih i najsvestranijih naših skladatelja

Ima li u Hrvatskoj uopće čovjeka koji nije čuo za pjesmu "Ta tvoja ruka mala"? Ili nekoga tko nije čuo za pjesmu "Autobus Calypso" koja je našla put i do nedavno snimljenih TV reklama emitiranih u udarnim terminima, a da ljudi možda i nisu znali da je zaraznu glazbu skladao našijenac, a ne neki američki autor glazbenih uspješnica? A tu je i pjesma "U nedilju Ane" sa stihovima "kad ti kupim mali motorin..."

A iza svih ovih melodija krije se ime jednog umjetnika (a po struci i građevinskog inženjera koji je godinama gradio jadranske hotele) Ljube Kuntarića, maestra koji će u subotu proslaviti devedeseti rođendan, nadajmo se ne u medijskoj tišini. Toga dana hrvatske bi televizije i radijske postaje Kuntariću, rođenom Čakovčaninu koji već desetljećima živi u Voloskom, trebale posvetiti specijalne emisije s direktnim javljanjima. Njemu bi dostojnu minutažu trebali posvetiti i glavni dnevnici. Njegovim skladbama (a ima ih više od 2500) trebao bi biti zatrpan eter, kako bi se odala počast jednom od najplodnijih i najsvestranijih hrvatskih skladatelja. Jer, pisao je neumorni maestro Ljubo i rock-opere, mjuzikle, operete, crkvene skladbe, kantate, klapske pjesme i pjesme za djecu, glazbu za filmove i kazališne predstave...

Prvu pjesmu maestra Kuntarića izveo je dalekog ožujka 1945. omiljeni pjevač Andrija Konc. Već te godine mladi Kuntarić postaje član Hrvatskog autorskog društva. Potom slijedi Kuntarićeva plodna suradnja s Ivom Robićem. Baš Ivo Robić pjeva megapopularni šlager "Ta tvoja ruka mala", skladan na stihove nepravedno zaboravljene pjesnikinje Blanke Chudobe na prvom zagrebačkom zabavnom festivalu 1953. godine. Pjesma osvaja prvu nagradu, a njezin skladatelj u tom je trenutku u zasjedi na jugoslavensko-talijanskoj granici zbog krize oko Trsta... Dvije godine nakon toga tandem Kuntarić – Chudoba ponovno pobjeđuje na tom festivalu skladbom "Ako nećeš da te ljubim". Zanimljivo da je i prva skladba koju je Tereza Kesovija snimila skladba Ljube Kuntarića i to "Pjesma tipkačice", koja joj osigurava poziv za njezin prvi festival – Beogradsko proleće. Kuntarić je i autor pjesme "Sretan put" koja je obilježila i čuveni Tanhoferov film "H-8", a koju je velemajstorski otpjevala Gabi Novak. Tu je i pjesma "Zamagljen prozor" koju je, među ostalim, interpretirao i Stjepan Jimmy Stanić, a koja je iskorištena i u nekada iznimno popularnoj seriji "Pozorište u kući", u kojoj ju je otpjevao Đuza Stojiljković sa stihovima "još jedan prođe dan"...

Osim s Blankom Chudobom, Kuntarić je surađivao s pjesnicima kao što su to bili Drago Britvić i Miroslav Antić. Njegove su pjesme osim nezaobilaznog Robića i Tereze pjevali i pjevači kao što su to Lola Novaković, Beti Jurković, Marko Novosel, Zvonimir Krkljuš, Višnja Korbar, Radojka Šverko, Vice Vukov, Toni Kljaković, Elvira Voća... Iznimnu popularnost stekla je i Kuntarićeva rock-opera "Karolina riječka", koja je izvođena i u pulskoj areni. Tu je i glazbeno-scensko djelo "Tata, udajem se za crnca" izvođeno u zagrebačkoj Komediji. A unatoč visokim godinama, Kuntarić ne prestaje s radom pa je tako skladao i kantatu "Hrvatski mučenici" na stihove Daniela Načinovića. Kuntarićevo djelo jedno je od kamena temeljaca hrvatske autorske glazbe koja je probijala svoj put i u danima socrealizma, a preživjet će i ovaj divlji kapitalizam. Kuntarićeve melodije odavno su živi spomenik hrvatske glazbene uljuđenosti, ali i podsjetnik na hrvatsku bogatu glazbenu baštinu.

>> Rođeni Beograđanin koncertni je majstor Zagrebačkih solista

Ključne riječi

Komentara 1

ZE
zelenakrava
21:38 16.06.2015.

Prije nekoliko godina je rekao da uopće dugo vremena uopće nije imao pojma da je njegova pjesma pobjedila na prvom Zagrebačkom festivalu 1954. (prema najnovijimk izjavama 1953.). Naime bio je mobiliziran i to vrijeme proveo je u rovu negdje iznadd Muggie kod Trsta jer je tad tršćanska kriza bila na vrhuncu.A o tim lakoglazbenim događanjima dnevne novine uopće nisu pisale. Ah što se je sve promijenilo u ove 62 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije