Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNE PRESUDE

Srednje škole moraju nastavnicima nadoknaditi razliku u plaći

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
12.04.2021.
u 13:30

Škola iz Varaždinske županije osporava izmjene kolektivnog ugovora jer ih nisu sklopili svi sindikati

Općinski sud u Varaždinu donio je više nepravomoćnih presuda u korist djelatnika jedne srednje škole na varaždinskom području koji su tražili da im se isplate razlike u plaći od po nekoliko tisuća kuna.

Tužbe su podizali nastavnici iz srednjih škola diljem Hrvatske, a naveli su da je 2006. između Vlade i sindikata javnih službi sklopljen sporazum o osnovici za plaće u javnim službama kojim je ugovoreno povećanje osnovice za izračun plaća za po 6% u 2007., 2008. i 2009. U svibnju 2009. Vlada i sindikati zbog recesije su sklopili dodatak sporazumu kojim je osnovica privremeno zamrznuta na razini iz 2008.

Djelatnici škola ističu da su Vlada i sindikati potkraj 2012. usvojili vjerodostojno tumačenje izmjena dodatka sporazuma prema kojem će osnovica za obračun plaća iznositi 5415,37 kuna bruto za mjesec u kojem službeni pokazatelji DZ-a za statistiku ukažu na poboljšanje. Kako je škola od prosinca 2015. obračunavala po osnovici od 5108 umjesto 5415 kuna, zatražili su da se isplati razlika zaključno do siječnja 2017.

Škola iz Varaždinske županije, jedna od tuženih, osporava tužbu navodeći da treba ispitati je li izmjene i dopune sporazuma 2011. potpisalo svih osam sindikata. Škola osporava i pravnu valjanost sporazuma o osnovici plaće u javnim službama jer predstavlja običan, a ne kolektivni ugovor, o čijem je sklapanju poslodavac pregovarao samo s predstavnicima nekih sindikata.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
14:49 12.04.2021.

Danas gledam na televiziji, onaj sindikalist traži da se učiteljima nadoknadi i za vrijeme provedeno u autobusu za one škole koje imaju izdvojenu nastavu radi potresa... No, bitno je da im je sve plaćeno kada nisu radili i kada su ucjenjivali djecom, a puno njih i sada ništa ne radi u on-line nastavi. Kakav je to učitelj koji učenicima kaže - pročitajte udžbenik to i to poglavlje i nakon toga im da zadatke?... Zapravo se u ovoj situaciji i s takvim učiteljima pokazalo da bi čak bilo i bolje bez njih. Kompjuter će sam bolje prezentirati udžbenik, nego da ga učenici čitaju sami, a za rješavanje zadataka doma učitelj ti ionako ne treba...

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
13:49 12.04.2021.

Srednje škole moraju nastavnicima nadoknaditi razliku u plaći a Vlada mora brzo uzeti novi strani kredit, zajam ili hipoteku na jadransku obalu kako bi imala od nećega isplatiti i obvezu uz praznu blagajnu ispratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije