Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjak savjetuje

Srednja škola je promjena. Pokažite djetetu da ga razumijete

škola,učenik,razred,učionica,učenje, (1)
Thinkstock
25.10.2013.
u 17:00

Vaša kći ne zna interpretirati situaciju koju proživljava, a projicira je u odbojnost prema novoj situaciji i novim ljudima

P: Naša je kći krenula u srednju školu, koju je sama izabrala. Ali, profesori su joj bez veze, a djeca u razredu glupa. Nema još nijednu prijateljicu. Što da radimo?

O: Nastojte je razumjeti i vrlo jasno joj reći da je razumijete, ali nemojte paralelno potkrepljivati obrambeni mehanizam koji djevojčica modelira. Vaša kći ne zna interpretirati situaciju koju proživljava, a projicira je u odbojnost prema novoj situaciji i novim ljudima. Ona prolazi razdoblje društvene adaptacije u školskoj sredini. Nakon osnovnoškolskog života tijekom kojega je stvorena stabilna struktura i očekivanja od školske sredine i nje same, a time i poznati obrasci ponašanja, došla je u srednju školu.

Srednja škola jest promjena. Komparativno nema elemenata za procjenu je li to bolja ili lošija promjena, niti je potrebna, ali situacija je uznemiruje. Jer je nova i neizvjesna. Nakon završetka osnovne škole pozornost joj je bila usmjerena na odabir željene srednje škole, na procjenu ocjena, izvjesnost upisa. Bio je to proces protkan željama i nastojanjima da se ostvari cilj – upis. Činjenica da je bila odlična učenica nameće joj i očekivanja koja osjeća sama prema sebi, a svjesna je i da okolina iščekuje njezin uzlet u socijalnu integraciju srednje škole. Pritom ne može procijeniti jesu li joj krila dovoljno čvrsta za nove nalete vjetra. Usporedno s tim dotadašnji profesori i prijatelji sada se idealiziraju jer joj se trenutačno čine jedini egzaktan oslonac na koji se može osloniti.

Djeca, pogotovo adolescenti, ne znaju riječima izraziti svoju tjeskobu, možda im je i nelagodno što je osjećaju, zasigurno misle da su jedini koji se tako osjećaju jer im drugi izgledaju tako puni samopouzdanja. Vaša je roditeljska intervencija nužna. Djevojčica je očekuje iako će vam to sigurno negirati i izjavljivati kako se može nositi s novinama. Mudar roditelj pritom ne radi analizu, ne secira nove profesore i prijatelje, ne traži im mane niti ih idealizira. Mudar roditelj pojača intenzitet svog roditeljskog utjecaja kako bi ojačalo vlastito dijete. A vi ste, jer ste nam postavili to pitanje, mudar roditelj. I krenite u akciju ohrabrivanja. Uključite se, ali konkretno, a ne iscrpnim savjetodavnim “prodikama”. I svakako ne podilaženjem djetetu u neosnovano kritičkom odnosu prema profesorima i kolegama u razredu.

Pomognite djetetu u njegovu oblikovanju srednjoškolske strukture. Pokažite interes, dogovorite objektivan cilj kojem u okviru školskog uspjeha ona teži. Pomognite joj u procjeni vlastitih očekivanja.

>> Pravni savjetnik: Angažirajte upraviteljsku tvrtku i riješite vlasništvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije