Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnički inkubator

Središte gaming industrije: U PISMO stigao 50. start up za razvoj video igara

Župan Ivan Celjak u radnom posjetu Novskoj
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
21.09.2021.
u 13:24

PISMO je svoja vrata prvim tvrtkama otvorio 2018. godine, a još dok su građeni objekti u kojima je inkubator smješten prvih 40 osoba dobilo je priliku naučiti izraditi videoigre

Tvrtka SkyPax d.o.o. vlasnika Brune Blumenscheina iz Zagreba 50. je START UP koji se smjestio u Novskoj, u specijaliziranom Poduzetničkom inkubatoru za razvoj video igara PISMO. Ovaj najbrže rastući hrvatski poduzetnički inkubator od svoje je sredine, Novske i Sisačko-moslavačke županije, napravio središte gaming industrije.

„Atmosfera, podrška i uvjeti su razlozi što smo iz Zagreba došli ovdje. Naš start up postoji devet mjeseci, radimo na jednoj video igri koja ima velikih potencijala, a uskoro ćemo plasirati i online animirane filmove. U Novskoj ima dobrih tvrtki i ljudi, već smo dvoje uzeli u naš tim, a ne sumnjam da će rezultati ovdje biti izvrsni“ – rekao je Blumenschein.

PISMO je svoja vrata prvim tvrtkama otvorio 2018. godine, a još dok su građeni objekti u kojima je inkubator smješten prvih 40 osoba dobilo je priliku naučiti izraditi videoigre. Danas je više od 200 onih koji su prošli edukacije u PISMO-u i znaju izrađivati videoigre, inkubator se prostire na više od 1000 kvadratnih metara, opremljen je najsuvremenijom tehnologijom potrebnom u gaming industriji i u njemu je sada otvoren i 50. start up.

U PISMO stigao 50. start up za razvoj video igara
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

„Naša je sreća da je dobru ideju u realizaciji pratio cijeli niz hrvatskih institucija, zbog kojih danas možemo reći da imamo 50 tvrtki koje rade i zapošljavaju u Novskoj. Ponosni smo na svaku od njih, svaki posao koji ugovore, i zaradu koju ostvare. I ovih dana u prodaju na globalno tržište odavde izlazi videoigra VR Summer Sports i uopće ne sumnjamo da će ostvariti odličan uspjeh. Pozivamo i druge da dođu kod nas, još imamo mjesta.“, rekao je Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA, koja je osmislila PISMO,  istaknuvši kako je PISMO definitivno opravdao nagradu koju je dobio kao najbolji EU projekt u Hrvatskoj.

Na proslavi 50. tvrtke stanovnika PISMA među gostima bili su i Aleksandar Gavrilović, vlasnik uspješne gaming tvrtke Gamechuk i tajnik organizacije koja okuplja hrvatske tvrtke u industriji videoigara – CGDA, a koji je iznio podatak da dok u Novskoj u PISMO-u djeluje 50 tvrtki za razvoj video igara, u ostatku Hrvatske ih je 41.

„Dobri uvjeti za početak poslovanja tvrtke te odlična oprema i nas su doveli u PISMO.“ – rekao je Gavrilović. Naime, Gamechuk je otvorio svoju podružnicu u Novskoj.

Strateški partner inkubatoru je i vodeći hrvatski telekom A1 Hrvatska, koji je prepoznao potencijal PISMO-a i dao podršku daljnjem razvoju i pozicioniranju na regionalno gaming sceni, osiguravši 5G mrežu u prostoru inkubatora. Iva Ančić iz marketinških komunikacija A1 Hrvatska poručuje da je A1 na vrijeme prepoznao važnost industrije videoigara, i zato već dugi niz godina podupire i esport natjecanja.

U Novskoj svoju podružnicu ima tvrtka Gamepires svoju je igru Scum prodala u više milijuna primjeraka.

„Na početku smo bili skeptici, ali onda nas je ekipa iz PISMO-a razuvjerila. Rade odličan posao, i njihove edukacije stvaraju naše nove zaposlenike.“, rekao je Andrej Levenski, direktor Gamepiresa.

Idući projekt kojeg ekipa iza PISMA, SIMROA, Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija, pripremaju je Kampus gaming industrije PISMO u Novskoj, koji bi se trebao nalaziti na području Poduzetničke zone Novska, na parceli većoj od 90.000 četvornih metara

Kampus gaming industrije
Foto: SIMORA, PISMO

Na području tog kampusa nalazit će se četiri osnovna objekta. Prvi je fakultet s oko 9000 kvadrata bruto površine i spavaonicama za smještaj gostujućih predavača, u kojem je predviđen petogodišnji program s po 50 studenata godišnje u programerskom i grafičkom smjeru i oko kojega su već uspostavljene suradnje s fakultetima iz Malezije i New Yorka. Sagrađen će biti i studentski i učenički dom na 11.500 kvadrata, zatim akcelerator gaming industrije te poduzetnički inkubator za eSport s dvoranom od 4000 sjedećih mjesta. Akcelerator gaming industrije sadržavat će studio za snimanje, dvorane za sastanke te halu s novom gaming opremom, a tu će se moći educirati i usavršavati srednjoškolci i svi drugi koje ova industrija zanima.

Najspektakularniji objekt zasigurno je spomenuti inkubator za eSport, koji će biti jedina arena za eSport natjecanja u Hrvatskoj. Imat će, osim same dvorane, i ugostiteljski sadržaj, prostorije za testere gaming rješenja, svlačionice s prostorijama za zagrijavanje...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije