Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.05.2021. u 13:45

Učenici ne znaju tko mijenja Ustav, kada su bili prvi višestranački izbori... Kako smo sijali, tako i žanjemo

Barem za političke aktere, krajnje ironično, i nije tako loše imati toliko zabrinjavajuće rezultate istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola Hrvatske.

Pritom je sreća nedvojbeno na strani premijera Plenkovića jer samo 42 posto ispitanih od 1122 srednjoškolaca zna da je on sadašnji predsjednik Vlade. Sretna može biti i opozicija – manje od polovine učenika jedva ih može odrediti. A i predsjednik Vlade, ali i brojni danas oporbenjaci, izmjenjivali su se upravo u godinama kada su ti učenici kretali u srednju školu na političkoj pozornici uvjeravajući i njih i njihove roditelje – da je obrazovna reforma ključna.

Pa su tu istu reformu, upravo ti, danas djeci “neprepoznatljivi” ljudi prepuštali u ruke onima koji svoj posao nisu mogli, htjeli ni znali odraditi dalje od uvođenja laptopa, digitalnih udžbenika i lakših torba gradeći reformu isključivo na promociji. Sreća za političare pa ih učenici koji ih zapravo najviše trebaju, u nedostatku vlastitog znanja, jer su obrazovanje godinama gurali pod tepih, a ni sada mu ne pridaju važnost, ne mogu ni imenovati, a kamoli prepoznati.

Danas nam učenici ne znaju tko mijenja Ustav, ne znaju kada su se održali prvi višestranački izbori, a 45 posto njih pozdrav “za dom spremni” smatraju opravdanim, NDH smatraju fašističkom tvorevinom, a trećina učenika smatra da je homoseksualnost poremećaj ili bolest i da homoseksualci ne bi trebali javno istupati.

I dok se rijetki zgražaju nad sadržajem, gotovo nitko da se zgrozi nad činjenicom da učenici koji su ponudili ove rezultate, u usporedbi s onima koji su sudjelovali u istraživanju političke pismenosti prije šest godina, pokazuju nižu razinu informiranosti – dakle još niže znanje nego prije šest godina. A najgori rezultat nije ni jedan drugi osim onoga koji svjedoči da, barem kad je riječ o pitanju političke, a onda i mnoge druge pismenosti, postoje sve jače regionalne razlike u znanju.

No to je viša matematika za potkapacitirani sustav koji više ne može izdržati ispraznu sintagmu – “reforma obrazovanja”. Sve stane u onu narodnu: Kako siješ, tako ćeš i žeti!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije