Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gorjeli brodovi

Sreća da je bilo kišovito, jer bi se osim brodova zapalile i kuće

požar (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/8
13.04.2010.
u 08:26

Na moru su postavljene i nedovoljno efikasne eko-brane, a čađ,grumeni spaljene plastike plutaju, a goriva i ulja su razliveni po površini mora.

Snažan miris paljevine, rastaljene plastike, te benzina, nafte i ulja razlivenih po velikoj površini mora i dalje se razliježe uokolo marine kod hotelskog naselja i autokampa Solaris nedaleko od Šibenika.

U velikom požaru koji se noćas oko 2 sata izbio u marini prepunoj brodova vatra je u kratko vrijeme spalila i rastalila devet skupocjenih plovila dugih od 9 do 11 metara, čiji su ostaci potonuli ili su ostali plutati po moru širom marine.

Intervencija dvadesetak vatrogasaca, koji su požar posve ugasili u 5.12 minuta, spriječila je nesumnjivo golemu katastrofu koja se mogla desiti da se vatra proširila na ostalih tristotinjak privezanih plovila i oko 200 brodova na 'suhom', vezu, te kamp-prikolica i ostaloga.

- Vjerujte, prava je sreća štoje vrijeme bilo kišovito i sve je bilo vlažno, jer ja sam se najviše bojao kao će se zapaliti i sve ove kuće. Pogledajte, užareni komadi stakloplastike su padali svuda uokolo. Meni su izgorjela dva broda, od toga jedan koji sam nabavio prije par mjeseci, i drugi star šest godina. Oba su bila potpuno opremljena svim instrumentima i posebno ojačana za posao kojime se ja bavim. Šta reći. Nije mi bilo svejedno. Brodovi su kasko-osigurani, a li znate kako je, nikada vam osiguranje neće nadoknaditi cijelu štetu. A ja moram odmah nabaiti drugi brod, kreće sezona: dolaze kruzeri... Otići ću u Split na sajam nautike...- ispričao je Boris Kovačev, poznatiji ponadimku Pilot, a koji je službeno ovlašten za pilotažu, odnosno uvođenje velikih teretnih i putničkih brodova kroz tjesnac Sv. Ante (Šibensiki kanal) u gradsku luku.

Kovačev je došao obići i svoju kuću s apartmanima u apartmanskom naselju nadomak marine, koje je također osvanulo puno pepela i nagorjelog grumenja plastike.

Marina u ovim trenucima vrvi od policijskih istražitelja, inspektora, ronilaca, zabrinutih vlasnika okolnih brodova, zbunjenih gostiju i drugih. Mnogi među njima su se čudili i među sobom komentirali zašto marina nije bila bolje opremljena posebnom vatrogasnom opremom na tako rizičnom mjestu kao što je marina prepuna brodova s tisućama litara zapaljivog goriva.

- Koliko sada znamo u potpunosti je izgorjelo devet brodova, a još dva broda su djelomično nagorena. Očekuju se posebne skupine istražitelja iz Zagreba, koji bi trebali utvrditi uzrok požara - kaže Marica Kosor, glasnogovoronica šibenske policije.

Među izgorjelim brodovima, na koje trenutno podsjećaju samo dijelovi metelnih ograda koji vire iz mora, bilo je i plovilo tipa šibenik 800, kojeg su prije nekoliko godina vlasti nabavile kako bi odvozile pomoć nemoćnim i starijim osobama na otocima šibenskog arhiplaga, a ostali su uglavnom u vlasništvu stranih državljana, kako se ističe.

Na kanalu koji iz marine vode prema otvorenom moru postavljene su i dvije tzv. eko-brane, no nisu spriječile da se masnoća i pltajući kokmadi spaljenih brodova prošire prema okolnom moru.

 

Ključne riječi

Komentara 6

MI
mitar
10:41 13.04.2010.

Podmetnuto

BU
burgos0308
08:46 14.04.2010.

A sada detektivima predstoji teži dio posla. Upotreba mozga. Naputak: 1. tko je imao najviše koristi od tog požara. 2. sve oštečenike obavezno na poligraf. Za ove mozgovne kapacitete, za danas dosta, pa možda i previše.

HE
heather
15:44 13.04.2010.

baš mi je drago ko da su mene pitali.da bog da propali koliko su bezobrazni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije