Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26. OBLJETNICA

Srebrenica obilježava godišnjicu genocida, najmlađa žrtva koja će danas biti pokopana imala je 16 godina

Potočari: Izneseni tabuti s posmrtnim ostacima 19 identificiranih žtava genocida  u Srebrenici
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
11.07.2021.
u 09:54

- Ovo mjesto nam govori mnogo više od bilo koje riječi - poručio je dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović

Danas se obilježava 26. obljetnica genocida nad Bošnjacima i pokop 19 identificiranih žrtava. Obitelji, prijatelje i susjed žrtava genocida počinjenog u srpnju 1995. godine u Srebrenici od ranih jutarnjih sati pristižu u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

Kako piše Dnevni avaz, najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Osim njega bit će pokopan još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u trenutku smrti, Zilha Delić, djevojka koja je u trenutku stradanja imala svega 24 godine, kao i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić. Najstarija žrtva koja će biti pokopana u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u trenutku smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida, dok je na drugim lokacijama pokopano još 237 žrtava. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović oglasio se na Twitteru povodom obilježavanja godišnjice genocida.

- Kako obilježavamo 11. srpnja, možda bi najadekvatnije bilo šutjeti i osjećati cjelokupnu bol patnje koju su podnijeli oni čijim se sjenama klanjamo. Ovo mjesto nam govori mnogo više od bilo koje riječi - napisao je Čović.
 

 

Ključne riječi

Komentara 30

MI
Mislav28
10:35 11.07.2021.

Šta su srbijanci napravili i onda još lažu sami sebe da nisu krivi za ratove 90-tih u cilju stvaranja veilke srbije..

LL
lijepa_li si
10:11 11.07.2021.

poubijat razoružanu vojsku, mladost, devet tisuća duša, u srcu eu, krajem 20stoljeća, samo zvijeri mogu!

DV
Džontra Volta
10:58 11.07.2021.

Ne žele priznati da su počinili genocid. Nema veze. Vlasnici su pravomoćne presude UN suda za genocid. Do sada nacisti, ono pleme iz Ruande i srbi. Čestitam. U odličnom ste društvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije