Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOV ŽIVOT Unatoč problemima, organ uspješno presađen pacijentu

Srce za transplantaciju zapelo u prometu

Arhivska fotografija
import
05.06.2008.
u 19:24

Zbog olujnog nevremena zbog kojega se preksinoć odronila cesta na križanju Bukovačke i Kišpatićeve ulice u Zagrebu, na putu prema KBC-u Zagreb u prometnom zastoju osim vozila Hitne pomoći zapelo je i vozilo sa srcem koje je bilo namijenjeno transplantaciji.

Stanari iz okolnih kuća odmah su pozvali policiju koja je uspjela raščistiti prometnu gužvu, pa je vozilo Hitne pomoći, nakon dva i pol sata kašnjenja, okolnim putovima sretno i na vrijeme stiglo u KBC Zagreb.

Prijevoz srca može trajati najviše tri sata jer se pri prijevozu samo toliko vremena mogu održavati uvjeti pogodni za očuvanje organa namijenjenog transplantaciji kaže prof. Bojan Biočina, šef kardiokirurgije KBC-a Zagreb.

Iako je srce posredovanjem Eurotransplanta upućeno u KBC Zagreb, stiglo je iz samo dvadesetak minuta udaljenog KB-a Dubrava. Svaki raspoloživi organ u zemljama članicama Eurotransplanta namijenjen transplantaciji mora se prijaviti na listu, a onda Eurotransplant prema prioritetima odlučuje kamo će se organ poslati objašnjava prof. Bojan Biočina.

Ovaj put priliku za "nov život" dobio je šezdesetogodišnji muškarac, pacijent kardiologije na Rebru.

Srce je uspješno transplantirano, operacija je trajala nekoliko sati a pacijent je na jedinici intenzivne kardiokirurgije rekao je jučer, neposredno nakon zahvata, prof. Davor Miličić iz KBC-a Zagreb. No, srce je zahtjevan organ za transplantaciju, a u starijih pacijenata svaka je operacija veći rizik nego u mladih ljudi.

Da je transplantacija srca uspješno prošla, možemo reći čim se pacijent nakon operacije prebaci na jedinicu intenzivnog liječenja. Ipak, rizik za odbacivanje srca izrazito je visok, pa treba proći i nekoliko mjeseci do konačnog oporavka pacijenta kaže prof. Bojan Biočina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije