Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati istraživanja

Srbiji treba uvjetovati ulazak u EU

29.04.2013., Zagreb - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic sastao se u Banskim dvorima s prvim potpredsjednikom i ministrom obrane Srbije Aleksandrom Vucicem. Unatoc najavama susret je proglasen zatvorenim i nije dozovljeno snimanje. Snimatelji su mogli s
16.12.2014.
u 12:49

HDSSB protiv ucjena, a HSS tvrdi da članstvo u EU moramo maksimalno iskoristiti

Hrvatska treba iskoristiti poziciju članice i uvjetovati ulazak Srbije u Europsku uniju rješavanjem otvorenih pitanja koje imamo sa susjednom državom – smatra čak 61,5 posto građana. Dakle, građani misle da Hrvatska treba iskoristiti članstvo u EU slično kao što je Slovenija to činila na našem putu prema punopravnom članstvu u Uniji.

HNS protiv uvjetovanja

Što se pak političkih stranaka tiče, najtvrđi stav o tom pitanju zauzeo bi HSS. Iako smatra da Hrvatska treba izbjeći stvaranje percepcije ucjenjivanja susjeda, ipak se zalaže da se novonastala okolnost "iskoristi za posvemašnju zaštitu hrvatskih političkih i drugih interesa". To su samo neki od zanimljivih rezultata istraživanja o stavovima političkih stranaka "Policy inSight" koje je provela tvrtka Alpheus.

S druge strane, "najmekaniji" je HNS koji smatra kako Hrvatska ne treba i da neće susjedima ništa uvjetovati. Kažu da se bilateralna pitanja rješavaju bilateralno, a da se u pristupnim pregovorima rješavaju pitanja vezana uz europsku pravnu stečevinu. Druga najmekša parlamentarna stranka kad je riječ o ovom pitanju neočekivano je HDSSB. I u ovoj su situaciji, kažu, protiv ucjena. Navode da "zloupotreba pozicije dugoročno uvijek šteti onom koji je koristi".

Nešto blaži od HSS-a je HDZ. Traži suočavanje s istinom o agresiji koja je počinjena nad Hrvatskom. HDZ-ovci su također oštro osuđivali njima krajnje neprihvatljive izjave pravnih zastupnika srbijanske vlade tijekom rasprava u tužbi za genocid na Međunarodnom sudu pravde. Tad su poručivali da Srbija "i te kako treba pripaziti kakvu retoriku ima prema RH, državi članici EU, namjerava li kročiti europskim putem".

Vladajući SDP podupire ulazak Srbije u EU, ali je čvrstog stava da kandidati za članstvo, poput Hrvatske, moraju ispuniti sve kriterije – jedan od tih kriterija bit će podnošenje novih optužnica i suđenja za ratne zločine. Iz Alpheusa poručuju da im na njihova pitanja vezana za hrvatsku vanjsku politiku, pa tako i za eventualno uvjetovanje Srbiji članstva u EU, jedino SDP i HDZ nisu odgovorili, pa su stavove te dvije stranke "izvukli" iz njihovih programa, glasovanja njihovih zastupnika u Saboru i Europskom parlamentu te iz medijskih istupa vodećih ljudi. ORaH se "snažno zalaže za nastavak procesa proširenja koje će biti isključivo temeljeno na vrednovanju preuzimanja i provedbe pravne stečevine". No naglašavaju da su "pitanje naknade imovine, informacije o 1600 nestalih branitelja i civila, povrat kulturnog blaga, pitanje utvrđivanja granice na Dunavu izvrstan izazov i mogućnost za srbijansku vladu da pokaže kako postaje zemlja koja prihvaća europske standarde".

Obrazovaniji za ucjene

Zanimljivo, politički su najpragmatičniji stanovnici Zagreba i okolice jer njih čak 74 posto smatra da Srbiji treba uvjetovati ulazak u EU, dok to isto smatra – daleko manje – 65 posto Slavonaca (podaci iz istraživanja koje je za Alpheus proveo Ipsos Puls). Što su građani višeg stupnja obrazovanja, pokazalo je istraživanje, to su skloniji "ucjeni" Srbije na njezinu putu prema EU.

>> Srbija i EU: Hrvatska ima batinu, ali ne treba zaboraviti govoriti blago

Komentara 33

Avatar Feniks
Feniks
12:58 16.12.2014.

Srbija i danas drži dijelove hrvatskog teritorija na Dunavu i u Vojvodini. Kakva je ucjena ako će Hrvatska tražiti svoje.

RA
Rad
13:46 16.12.2014.

Ratna odšteta! Za porušene kuće, poslovne objekte, za eksploataciju naše nafte, za silovanja, ubojstva, fizička i psihička maltretiranja itd itd. Njemačka još uvijek plaća razne ratne odštete i plaća ih s veseljem jer na taj način poručuju da znaju da su pogriješili.

Avatar 2222
2222
14:03 16.12.2014.

Srbija je jos uvijek veliki neprijatelj Hrvatske I hrvatskog naroda.Ne treba olako prihvatiti njihovo obecivanje,pogledajte sto su do danas ucinili za bolje odnose nista,pokusavaju okupirati hrvatsku sa svojim turistima I tako opet stvarati ispade nad hrvatskim pucanstvom te prebacivati krivnje na Hrvatsku. Sa njom treba temeljiti uskladiti politicko I ekonomsko ponasanje te ograniciti ulaganja na teritoriju Hrvatske .Hrvatska treba opskrbiti svoj obrambeni sustav I tako spreciti ulazak provokatorima da bezbrizno prelaze granice,gledajuci njihovo vladanje koje vec neko vrijeme vidimo Hrvatska treba jaki nationalnu gardu koje bi ucinkovito djelovale, jakim odgovorom kod prekrsitelja zakona Hrvatske I E.U.Nas vojni sustav slazem se sa dr. Kujundjicem treba uvesti obavezno sluzenje 6 mjeseci koje treba obuciti rukovati modernijim oruzjem. Vojsku treba sluziti svaki gradjanin Hrvatske,bez obzira na nacionalnost ili vijeru.Samo tako mozemo stvoriti jaki sustav ponasanja prema unutarnjim I vanjskim neprijateljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije