Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbija i eu

Srbiji datum tek kad nas uvjeri da poštuje sporazum s Kosovom

srbija
Reuters/PIXSELL
22.04.2013.
u 15:56

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle jasno je poručio: Sporazum se mora provoditi prije lipnja. Inače nema datuma

Samo nekoliko sati nakon što je iz Beograda i Prištine javljeno da su vlade Srbije i Kosova podržale sporazum koji su u petak u Bruxellesu parafirali njihovi premijeri, Europska komisija usvojila je izvješće u kojemu preporučuje da se Srbiji dodijeli datum pregovora o članstvu u EU, a ministri vanjskih poslova u Luksemburgu podržali su tu preporuku.

Čestitke sa svih strana

Međutim, točan datum još nije određen, a Njemačka i Velika Britanija žele da se sporazum počne implementirati na terenu prije no što zaista i odobre datum Srbiji. Komisija je preporučila, a ministri vanjskih poslova EU prihvatili, da se i Kosovo nagradi početkom procedure sklapanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak na putu neke zemlje prema EU. Osim toga, Kosovu se otvara i mogućnost da sudjeluje u programima EU, što dosad nije bilo moguće.

– Naše današnje preporuke su jasne: i Srbija i Kosovo zaslužuju odlučnije krenuti dalje prema EU – rekla je visoka povjerenica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton koja je posredovala u dijalogu i jučer je ministrima EU podnijela detaljan izvještaj o tijeku svih deset pregovaračkih rundi. Povjerenik za proširenje EU Štefan Füle sporazum je nazvao povijesnim trenutkom koji mijenja odnose između Srbije i Kosova, ali i odnose na zapadnom Balkanu. – Mnogi ministri Europske unije danas su na sastanku izražavali počast dvojici premijera i dvjema vladama na postizanju povijesnog dogovora. Izražavali su i pohvale Catherine Ashton na uspješnom posredovanju u dijalogu – rekao je irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore, čija zemlja predsjeda Unijom.

Traže jamstvo

Ministrica Vesna Pusić također je čestitala Srbiji, Kosovu i gospođi Ashton na postignutom dogovoru.

– To je izuzetno važno za Srbiju i Kosovo, ali i za regiju je to jedan povijesni trenutak, neobično važan za budućnost i stabilnost svih nas – rekla je Pusić.

No njemački ministar Guido Westerwelle jasno je dao do znanja da se sporazum mora početi primjenjivati prije no što Europsko vijeće u lipnju odobri datum početka pregovora.

– Nadamo se da će se ono što je dogovoreno sada zaista i primijeniti – rekao je Westerwelle. I britanski ministar William Hague naglasio je važnost implementacije sporazuma. Ministri vanjskih poslova EU ponovno će u lipnju raspravljati i tome primjenjuje li se potpisani sporazum između Srbije i Kosova te će tada dati konačnu preporuku koju će usvojiti premijeri i predsjednici Europske unije na Europskom vijeću u lipnju.

>>Srbi u Kosovskoj Mitrovici: "Nećemo državu Kosovo"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije