Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PYONGYANG

Srbijanski trener o životu o Sjevernoj Koreji: Država plaća račune, osigurava automobil...

Pyongyang
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
16.10.2015.
u 17:59

"Ne plaćaju školovanje, ne plaćaju zdravstveno, ne plaćaju komunalije"

Sjeverna Koreja već godinama slovi kao najzatvorenija zemlja svijeta odakle informacije izlaze na kapaljku. Uvriježeno je mišljenje kako se radi o zemlji gdje je život na niskom standardu i sa slabim uvjetima za život. Međutim, odbojkaški trener iz Srbije Branislav Moro, koji u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pyongyangu radi kao trener u odbojkaškom klubu 425 sport klub, ima sasvim drugačija iskustva. On tvrdi da je slika koju imamo o Sjevernoj Koreji pogrešna, za što posebno krivi medije, te da je život tamo zapravo puno bolji i kvalitetniji nego što se misli.

– Mi recimo čitamo da su djeca tamo gladna, a djeca su na pijedestalu u odnosu na nas. Imaju bolje vrtiće, bolje uvjete. Oko trena u vrtićima postavljena je guma od pet centimetara i to im je standard da se dijete ne bi ozlijedilo kada padne. Imaju čak i zatvorene baze u okviru vrtića i to ne jedan već po nekoliko, rekao je za Srbijadanas.com Moro koji čeka potpisivanje drugoga ugovora sa svojim korejskim klubom. Kaže kako ova zemlja ima perspektivu, da nikome ništa ne duguje kao i da imaju odličnu industriju hrane.

– Njihova prosječna plaća je između 300 i 350 dolara ali stan i automobil dobivaju od države. Ne plaćaju školovanje, ne plaćaju zdravstveno, ne plaćaju komunalije. Država osigurava sve, kaže Moro govoreći o životu u Sjevernoj Koreji. Oduševljen je i čistoćom u Pyongyangu  gdje kako kaže nema smeća i sve je veoma uređeno. U prodavaonicama se može platiti i u dolarima, i eurima…, a i kusur se dobiva u valuti s kojom se račun i plati. Kada je riječ o uvjetima rada navodi kako su oni bolji nego u 90 posto europskih klubova te da ima bolje uvjete za rad nego što je imao u Njemačkoj.

– Oni ulažu puno u sport. Čak u gradu ima i ulica koja se zove ulica Mladosti, a u kojoj se nalaze 32 sportske dvorane s gledalištem. Svaki sport ima svoju dvorani. Ipak, odbojka ima posebno mjesto, a popularan je i nogomet, rekao je Moro. Pojašnjava i kako oznaka 425 u imenu njegovoga kluba označava oznaku vojske koja je zadužena za oblast sporta. Dodaje da je 90 posto sporta regulirano kroz vojsku, a preostali dio kroz policiju.  Moro, kao jedini stranac u tamošnjem svijetu sporta, ima status čuvane osobe ali se, kako kaže, kroz grad kreće slobodno. Da bi dobio posao u Sjevernoj Koreji prošao je razne provjere, a i njegov trening se uvijek snima. U početku mu je to malo i smetalo ali se navikao kada je vidio da se oni tako analitički odnose prema svim poslovima.

Za vrijeme svoga boravka u Pyongyangu još nije upoznao Velikoga vođu ali i je on prethodno dao odobrenje kako bi Moro mogao doći raditi i Sjevernu Koreju. Dolaskom u Sjevernu Koreju odmah mu je objašnjeno da ne postoji Južna Koreja. Ona se u Sjevernoj Koreji naziva samo Koreja i isključivo prihvaćaju takav odnos. Treba znati i da se sve ovo što navodi Moro govori odnosi na ono što je vidio u Pyongyangu dok za preostale dijelove Sjeverne Koreje kaže kako ne zna je li vrijedi ista slika. Ipak, rekao je kako dobiva informacije da se razvilo desetak velikih gradova, i to naročito onih na moru prema Japanu, i da su tamo napravljena ozbiljna ljetovališta.

>> 'Kimova sestra smijenjena zbog niza incidenata - gotovo udaren gitarom'

>> Koreografija navijača Sjeverne Koreje oduševila svijet

Komentara 40

TI
Tixon
18:10 16.10.2015.

Ma,mora da u S.Koreji radi i neki hrvatijanski trener,samo se za to ne zna.

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
20:47 16.10.2015.

eno ne možeš preći cestu koliko autromobila

TE
TechnoCroat
21:59 16.10.2015.

Iz naslova bi se moglo zakljucit da tamo postoji samo jedan automobil... Mozda je to tocno. Ali cemu onda osiguranje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije