Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbijanski tajkun Vuk Hamović spašava HEP jeftinom strujom

U Elektroprivredi tvrde kako su Hamovićev EFT i Lazarevićev Rudnap dali tako povoljne ponude da će od Vlade moći tražiti manje poskupljenje struje.
26. svibnja 2010. u 21:50 31 komentara 143 prikaza
vuk hamović

Hrvatska elektroprivreda uskoro će Heri (Hrvatska energetska regulatorna agencija) i Vladi poslati novi, umjereniji zahtjev za poskupljenje struje. Nedavno su zatražili prosječno poskupljenje od 17 posto, a novim zahtjevom tražit će poskupljenje od oko 12 posto. Za manje poskupljenje zaslužni su srbijanski energetski moguli Vuk Hamović i njegova tvrtka EFT te Vojin Lazarević, vlasnik tvrtke Rudnap.

Nisu mogli vjerovati

Iako ugovori još nisu potpisani, potpisat će ih sljedećeg tjedna, uprava HEP već je odlučila od njih kupiti ukupno 270 MW struje za 2011. godinu.

– Nismo ih mogli odbiti jer su ponudili cijenu koja je tako niska da je čak niža od naše proizvodne cijene – povjerio nam je jedan član uprave HEP-a. Hamovićevih 200 MW HEP će plaćati 46,95 eura, a Lazarevićevih 70 MW u razdobljima najveće potrošnje 58,75 eura. Te su cijene u prosjeku desetak posto niže od trenutačnih, koje se na referentnoj burzi električne energije u Leipzigu kreću oko 52 eura, a ta cijena otprilike odgovara i proizvodnoj cijeni HEP-a. Toliku cijenu HEP je otprilike i očekivao na natječaju. Uvoznu struju sljedeće godine HEP će platiti ukupno 97,8 milijuna eura.

– Zbog ovako povoljne kupnje Heri i Vladi poslat ćemo novi korigirani zahtjev za poskupljenjem koji će biti znatno manji od prijašnjeg – rekao je naš sugovornik iz uprave HEP-a. Uprava državne elektroprivrede dugo je razmišljala o prihvaćanju Hamovićeve ponude zbog loše reputacije koju je HEP-u donijelo poslovanje s njime u vrijeme sada pritvorenog predsjednika uprave Ivana Mravka. On je od Hamovića 2008. kupio struju po cijeni od 81 euro za MW, da bi se cijena uskoro prepolovila. U novoj upravi kažu kako su Hamovićevu ponudu prihvatili vodeći se isključivo ekonomskim kriterijima.

– Malo je vjerojatno da će cijena pasti ispod razine koju su nam oni ponudili. Možemo ih voljeti ili ne, ali poslali su ponudu koja se ne odbija. Uopće mi nije jasno kako su uspjeli ponuditi tako nisku cijenu, naši traderi (trgovci, op. aut.) uhvatili su se za glavu kada su vidjeli ponudu – tvrde u HEP-u. Vjeruju da su tako povoljnu cijenu ostvarili jer su međunarodni natječaj raspisali ranije nego prethodnih godina. Mravak je, pak, iz samo njemu poznatih razloga natječaje raspisivao u ljeto, kada je cijena najviša, i tako gubio milijune eura.

Zaradili na izvozu

Zahvaljujući obilnim kišama, nabujalim rijekama i prepunim akumulacijskim jezerima, HEP-u ove godine treba nešto manje uvozne struje. Proizvode toliko da su čak u stanju i izvoziti struju, doduše u noćnim, neatraktivnim satima.

– Ove smo godine na izvozu zaradili petnaestak milijuna eura i tako dijelom pokrili razliku s uvozom. Preko dana još nam nedostaje struje, ali noću uspijevamo prodati viškove po cijeni od 30 eura – pohvalili su se u HEP-u. I taj će izvozni segment uključiti u izračun nove cijene električne energije i Vladi ponuditi što nižu cijenu. Bilo je, navodno, dosta otpora u samom HEP-u oko snižavanja cijena jer su neki smatrali da situaciju treba prelomiti "preko koljena" i uzeti što god se može.

– Mi moramo nešto zaraditi, ali moramo biti i realni i svjesni situacije u kojoj živimo. Ne možemo sve svaliti na građane, iako bi to za samu kompaniju bilo dobro – poručuju iz uprave HEP-a. Njihov novi cjenik, nakon što analize budu dovršene, još će morati odobriti Hera i na kraju Vlada koja je već jednom odgodila poskupljenje.

Razlika u cijeni 81 euro po MW platio j

Razlika u cijeni

81 euro po MW platio je HEP Hamoviću prije dvije godine. Cijena je uskoro znatno pala, a HEP je izgubio milijune eura

46,9 eura plaćat će HEP sljedeće godine. Ta cijena niža je čak i od prosječne proizvodne cijene naših vlastitih elektrana

Iako je Mravak u zatvoru, opet će potpis

Iako je Mravak u zatvoru, opet će potpisati ugovor s TLM-om
Prošlog su se ponedjeljka sastala vodstva HEP-a i TLM-a i načelno dogovorila potpisivanje novog ugovora o isporuci jeftinije struje šibenskoj tvornici aluminija. TLM će i dalje imati subvencioniranu struju, zbog koje je bivši predsjednik uprave Ivan Mravak završio u pritvoru, no u formulu za izračun cijene bit će uključena klauzula koja će HEP štititi od gubitaka.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Savjest:

    Živelo neraskidivo bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda i narodnosti! A šta Vuk dobiva? Dobiva mogućnost da proda struju, koje ima previše, uz popust na visoku cenu (kao da struje ima premalo)!

  • Felicijen:

    Što vuk dobiva? A valjda baku jer smo crvenkapicu već prodali....

  • vidimškoj:

    a šta vuk za uzvrat dobiva ???