Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Srbijanski mediji: Patrijarh Pavle potpisao ostavku na čelo SPC-a

pavle-txt.jpg
import
24.10.2008.
u 09:53

Patrijarh Pavle, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), podnio je ostavku, javlja Blic pozivajući se na dobro obaviještene izvore unutar Patrijaršije. Svoje odstupanje s čelne pozicije potpisao je 12. listopada na zakonit način i pred zakonitim tijelom.

Patrijarh Pavle je ostavku obrazložio teškim zdravstvenim stanjem. Izbor novog patrijarha mogao bi biti održan 11. studenoga, na dan idućeg Sabora SPC-a.

Čelnik SPC-a primljen je u bolnicu 13. studenoga prošle godine. Imao je upalu pluća praćenu visokom temperaturom i bio je vidno iscrpljen. S obzirom da patrijarh ima 93 godine, liječenje je bilo komplicirano.

Zdravstveno stanje patrijarha Pavla trenutačno je stabilno, svjestan je i komunikativan i redovito uzima lijekove. Dane provodi odmarajući se i čitajući novine. Redovito prima i posjete.

Milošević nije kršćanin, a takvih kao on na vlasti je bilo i u Hrvatskoj
Pavle je često optuživan za uplitanje u politiku i bezrezervnu podršku režimu Slobodana Miloševića početkom 90-ih. Prvi je put protiv tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije progovorio tek 1999. kada je izjavio da Milošević "nije kršćanin".

- U svojoj knjizi Franjo Tuđman kaže za Miloševića da je socijalist. E, sad je li socijalist ili komunist, ne znam, ali znam da on nema veze s Crkvom. Milošević ne ide u crkvu. Crkva nikada nije bila ni za, ni protiv njega. Milošević bi htio sve, pa i Crkvu okrenuti u svoju korist. Moja dužnost kao vjernika je da branim istinu - rekao je patrijarh u intervjuu sarajevskom tjedniku Slobodna Bosna 1999.

Na pitanje, zbog čega je Srpska pravoslavna crkva tek tada progovorila protiv Miloševića, patrijarh Pavle rekao je da je takvih kao što je Milošević na vlasti bilo i u Hrvatskoj, i u Sloveniji i u BiH.

(A.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije