Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Srbijanska policija: "Nećemo da bijemo gladne radnike!"

prosvjed
VL
25.01.2010.
u 09:13

Među brojnim prosvjednicima u Srbiji trenutačno je i skupina od više od tisuću srbijanskih "rezervista" koji blokadom pruge Beograd-Solun zahtijevaju isplate dnevnica za ratovanje na Kosovu 1999. godine.

BEOGRAD - Nakon što je srbijanska vlada na telefonskoj sjednici u subotu navečer naložila MUP-u da svim sredstvima, pa i silom, spriječi prosvjednike širom Srbije da blokiraju prometnice i željezničke pruge, oba policijska sindikata, Policijski sindikat Srbije i Nezavisni sindikat policije, objavila su da neće uvažiti ovu odluku i da „neće da biju gladne radnike!" - piše današnji beogardski Press.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić najavio je sinoć u izjavi za Press pregovore s policajcima i rekao da će MUP primjenjivati silu samo u slučaju krajnje nužde. Među brojnim prosvjednicima u Srbiji trenutačno je i skupina od više od tisuću srbijanskih "rezervista" koji blokadom pruge Beograd-Solun zahtijevaju isplate dnevnica za ratovanje na Kosovu 1999. godine.

U subotu je njih oko tisuću, kako kažu, mirno šetalo središtem Leskovca, ali su se sukobili sa 400 žandara pa je nekoliko prosvjednika ozlijeđeno, a nekoliko ih je uhićeno.

- Morate se staviti i u ulogu policajca koji sa 35.000 dinara (oko 3500 kuna) plaće mora prehraniti obitelj. Nama u policiji se stalno krše elementarna radna prava. Ne plaćaju nam noćni rad, rad vikendom i sve što je u skladu sa zakonom. Nedavno su iznenada uplaćene dnevnice Žandarmeriji, a sada, nakon Leskovca, jasno je i zašto - ljutito kaže Aleksandar Gavrilović, predsjednik Nezavisnog sindikata policije.

Ministar Ivica Dačić je odbijanje zapovijedi ocijenio "zabrinjavajućim".

- Policija se ne želi sukobljavat s građanima bez potrebe, ali država ne može dopustiti blokadu međunarodnih prometnih pravaca. Dolazimo u situaciju da Srbija bude označena u EU kao zemlja u kojoj na svakih 100 kilometara imate blokadu, a to je jako štetno za sve nas - rekao je Dačić.

Ključne riječi

Komentara 125

Avatar punkufer
punkufer
10:44 27.01.2010.

Ako treba da biju ima da biju!

SP
Skole pl.
09:45 25.01.2010.

Svaka čast srpskoj policiji! Nadam se da bi i naši tako reagirali, jer ljudi prosvjeduju opravdano, a vlada, koja ih je dovela u situaciju da moraju na ulicu, umjesto da predloži rješenje ili ponudi ostavku, sada bi da ih \"bije\". Toga se lako domisle. Bojim se da ćemo uskoro imati priliku testirati i naše snage reda. Bilo bi im pametno, ako i naša vlada ovako zglajza, da slijede primjer istočnih kolega.

DE
delamarina
12:22 25.01.2010.

Polako se skupljaju pacijenti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije