Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga o incidentu

Srbija: Započeo inspekcijski nadzor u Vinči

'vinca_nnn_rad_270412'
''
10.05.2012.
u 11:42

U beogradskim Novostima, koje su i pokrenule priču o stanju u Vinči, tvrde i da su hangari 1 i 2, u kojima se sad čuvaju bačve s otpadom, u takvom stanju da u njima nije dobro držati ni kokoši, a kamoli radioaktivni otpad

Nedavni slučaj prekomjernog zračenja nekoliko zaposlenih tijekom redovitih aktivnosti u Vinči uslijedio je inspekcijskim nadzorom u javnom poduzeću Nuklearni objekti Srbije. Od njega se očekuje da istraži što se zapravo dogodilo 19. travnja, ali i da upozori na druge nedostatke koje uoči.

U međuvremenu, uslijedila su medijska prepucavanja dijela zaposlenih koji upozoravaju na katastrofalno stanje objekata i opreme u Vinči. Pojavila se i informacija da Agencija za zaštitu ionizirajućeg zračenja odugovlači s izdavanjem licence za hangar 3. u kojemu treba biti na sigurno uskladišten sav nuklearni otpad koji se desetljećima čuva u Vinči. U beogradskim Novostima, koje su i pokrenule priču o stanju u Vinči, tvrde i da su hangari 1 i 2, u kojima se sad čuvaju bačve s otpadom, u takvom stanju da u njima nije dobro držati ni kokoši, a kamoli radioaktivni otpad.

– Nemamo pojma čega sve ima u tim skladištima. Ne znam zašto nam već ne izdaju licencu da možemo sav taj materijal smjestiti na sigurno. A ako ne radimo dobro, neka nam uzmu licencu – rekla je Uranija Kozmidis Luburić, predsjednica upravnog odbora Nuklearnih objekata Srbije. O stanju u Vinči govore i neki slučajevi koji su došli do javnosti, a koji jasno pokazuju da je neophodna hitna reakcija kako bi se spriječili mogući veći incidenti. Tako je nedavno pukla cijev u podrumu Vinče, pa se voda izlila na radioaktivni materijal, kome tu nije bilo mjesto. Kada su kopani temelji za hangar 3, otkriveni su izvori zračenja u zemlji, za koje nitko nije znao.

Komentara 6

OB
-obrisani-
14:17 10.05.2012.

srbija i nadzor..ta ajte ,molim vas

DR
drug
14:35 10.05.2012.

Ode Vinča u zrak.....

OB
-obrisani-
14:45 10.05.2012.

misliš ...u vazduh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije