Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srbija: Započeo inspekcijski nadzor u Vinči

U beogradskim Novostima, koje su i pokrenule priču o stanju u Vinči, tvrde i da su hangari 1 i 2, u kojima se sad čuvaju bačve s otpadom, u takvom stanju da u njima nije dobro držati ni kokoši, a kamoli radioaktivni otpad
10. svibnja 2012. u 11:42 6 komentara 8 prikaza
'vinca_nnn_rad_270412'
Foto: ''

Nedavni slučaj prekomjernog zračenja nekoliko zaposlenih tijekom redovitih aktivnosti u Vinči uslijedio je inspekcijskim nadzorom u javnom poduzeću Nuklearni objekti Srbije. Od njega se očekuje da istraži što se zapravo dogodilo 19. travnja, ali i da upozori na druge nedostatke koje uoči.

U međuvremenu, uslijedila su medijska prepucavanja dijela zaposlenih koji upozoravaju na katastrofalno stanje objekata i opreme u Vinči. Pojavila se i informacija da Agencija za zaštitu ionizirajućeg zračenja odugovlači s izdavanjem licence za hangar 3. u kojemu treba biti na sigurno uskladišten sav nuklearni otpad koji se desetljećima čuva u Vinči. U beogradskim Novostima, koje su i pokrenule priču o stanju u Vinči, tvrde i da su hangari 1 i 2, u kojima se sad čuvaju bačve s otpadom, u takvom stanju da u njima nije dobro držati ni kokoši, a kamoli radioaktivni otpad.

– Nemamo pojma čega sve ima u tim skladištima. Ne znam zašto nam već ne izdaju licencu da možemo sav taj materijal smjestiti na sigurno. A ako ne radimo dobro, neka nam uzmu licencu – rekla je Uranija Kozmidis Luburić, predsjednica upravnog odbora Nuklearnih objekata Srbije. O stanju u Vinči govore i neki slučajevi koji su došli do javnosti, a koji jasno pokazuju da je neophodna hitna reakcija kako bi se spriječili mogući veći incidenti. Tako je nedavno pukla cijev u podrumu Vinče, pa se voda izlila na radioaktivni materijal, kome tu nije bilo mjesto. Kada su kopani temelji za hangar 3, otkriveni su izvori zračenja u zemlji, za koje nitko nije znao.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati