Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOJKOT

Srbija “vrlo razočarala i zabrinula” Europsku komisiju

nobel, Liu Xiaobo
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
08.12.2010.
u 16:07

Srbijanska je vlada stala uz Peking, a nasuprot Europskoj uniji u kojoj je poštovanje ljudskih prava jedna od temeljnih vrijednosti i kriterij za ulazak članstvo

Europska komisija “vrlo je razočarana i zabrinuta” odlukom srbijanske vlade da njezin veleposlanik u Švedskoj, zajedno s veleposlanicima Kine, Kube i Venezuele bojkotira svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir utamničenome kineskome borcu za ljudska prava Liu Xiaobou.

– Očekujemo da zemlja koja se želi priključiti EU posve dijeli njezine vrijednosti, a poštovanje ljudskih prava jedno je od temeljnih vrijednosti EU i politički kriterij za članstvo. O tome ispunjava li neka zemlja političke kriterije ovisi i odluka zemalja članica da joj daju kandidatski položaj i s njom otvore pristupne pregovore. Svih je 27 država članica, uz to, odlučilo sudjelovati na svečanosti dodjele Nobelove nagrade, a od zemlje koja želi u EU očekuje se da usklađuje svoje stavove sa stavovima država članica EU – rekla je Angela Filote, glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje Štefana Fülea. Füle će, dodala je Filote, o tome pitanju u četvrtak razgovarati sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Komentara 48

Avatar Idler 3
Idler 3
16:54 08.12.2010.

16:53h poirot....oprosti al zar to nisu vaše balkanske, pravoslavne i bratske države !?

OB
-obrisani-
18:52 08.12.2010.

08.12.2010. u 18:45h Stockholm je napisao/la: Iste ptice zajedno lete ... U Rusiji zivot pojedinca ne vrijedi nista. Isto u Srbiji . ......... a na zapadu vredi??

HE
hermenegildo
17:06 08.12.2010.

... bil je sa nama u gardi dečko iz Finske i priča, finska narodna poslovica ..\"lažeš kao serbin .. nije nam znao objasniti kako, zašto ipak je Finska daleko ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije