Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lideri i gubitnic

Srbija postaje lider regije 2013., šansa za Hrvatsku je ulazak u EU

škver, brodosplit (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
14.05.2011.
u 17:55

Slovenija je najzaduženija, ali i najuspješnija. U Srbiji se najlošije zarađuje, ali zbog toga dolaze strani investitori. Hrvatska je na rubu - propast će ne uđe li u Europsku uniju.

Prihodi četvrtine građana jedva pokrivaju osnovne životne potrebe, oko 15 posto stanovništva na rubu je egzistencije, a broj nezaposlenih premašio je “magičnu” brojku od 100 tisuća. Citirana rečenica prenesena je iz jednog svibanjskog broja Dela, zemlja se zove Slovenija i, prema svim subjektivnim i objektivnim pokazateljima, najuspješnija je nasljednica SFRJ, dvadeset godina poslije njezina raspada.

U Hrvatskoj je, na primjer, industrijska proizvodnja još 30 posto niža nego što je bila 1990. godine, broj je umirovljenika dva i pol puta veći, jednako kao i nezaposlenih. Kvaliteta života u Hrvatskoj danas je vjerojatno bolja nego prije 20 godina, ali plaćena je sa 45,7 milijarda eura vanjskog duga i približno 100.000 kuna kredita po obitelji i 17 mjesečnih plaća po zaposlenome. Standard se više neće moći graditi na kreditima! Balkan je bio i ostao europska crna rupa, iz koje se Slovenija prva izvukla, a Hrvatska ima priliku da to učini ove godine ulaskom u EU.

Budući da je Hrvatska imala visok pad BDP-a u posljednje dvije godine, (Slovenija također, no s više razine), a i najsporije se oporavlja u regiji, ekonomist Zdravković tvrdi da će ove ili iduće godina Srbija prvi put poslije 18 godina stići BDP Hrvatske nominalno te će imati izjednačen udjel u svjetskom BDP-u, a od 2013. godine Srbija će preuzeti lidersku poziciju. Hrvatski ekonomist Ljubo Jurčić tvrdi da je Hrvatska još 2006. propustila priliku da postane politički lider regije, jer se od te godine svijet okrenuo Srbiji.

– Prednost je Srbije što je tehnološka razina otprilike jednaka, Srbi imaju tri puta manje plaće, a važno je i to što se proizvodi iz Srbije u Kinu i Rusiju uvoze bez carine – kaže Jurčić.

*Opširniju analizu zemalja dobitnika i gubitnika Jugosfere (svih zemalja regije) pročitajte u subotnjem prilogu Večernjeg lista Obzor.

Ključne riječi

Komentara 639

NE
neoplanta
00:28 15.05.2011.

julka je napisao/la: Srbija je velika tajna: Ne zna dan šta noc kuva, zavjeru mozda kuju??? srbija je trenutno jedno sranje e sad gusto ili retko to će se saznati

OB
-obrisani-
00:28 15.05.2011.

Hvala svim građanima HR koji su glasali i dali 12 poena našoj Maji Keuc, toj lijepoj Štajerki finog glasa i stasa koja je predstavljala našu malu Sloveniju na Eurovisiji 2011..

OB
-obrisani-
23:53 14.05.2011.

ja samo ne razumem sto svi potenciraju tu recenicu dobrice izvucenu iz konteksta na koju je svaki srbin ponosan do neba...pogresno drzite da je to uvreda,naprotiv....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije