Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjina

Srbija odustala: Izbrisan zahtjev za konstitutivnošću Srba u RH

srbi - prosvjed
Anto Magzan
15.03.2011.
u 22:01

Najava srpskog ministra za dijasporu Srđana Srećkovića digla buru u javnosti i među političarima u Hrvatskoj.

Srbija je odustala od zahtjeva da Srbi u Hrvatskoj dobiju zahtjev konstitutivnog naroda. Nakon što je takva najava srpskog ministra za dijasporu Srđana Srećkovića digla buru negativnih komentara u javnosti i među političarima u Hrvatskoj te nakon diplomatske akcije, stavak o konstitutivnosti iznenada je izbrisan iz službenih dokumenata.

Iz srpskog Ministarstva za dijasporu jučer smo neslužbeno doznali da su odluku o odustajanju od zahtjeva "upravo primili". O tome nije bila obaviještena ni srpska javnost. Ministar Srećković objasnio je u veljači, nakon što je donesena Strategija vlade Srbije o odnosu s dijasporom i Srbima u regiji, da je jedan od njezinih ciljeva traženje statusa konstitutivnog naroda u Hrvatskoj.

– Nakon ukidanja tog statusa 1990. godine Srbi u Hrvatskoj su najbrojnija manjina i uz činjenicu da je njihov broj sada tek oko 200.000. Upravo zbog toga naš je legitiman zahtjev – tražimo status konstitutivnog naroda. Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja – kazao je tom prilikom Srećković.

Dan nakon toga hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanika Srbije u RH Stanimira Vukičevića te mu izrazilo nezadovoljstvo neprimjerenim izjavama te istaknulo da svaka izjava visokih dužnosnika vlade Srbije koja se može dovesti u vezu s agresorskom Miloševićevom politikom može ugroziti dosad postignutu razinu odnosa Hrvatske i Srbije.

Komentara 39

Avatar Idler 3
Idler 3
23:43 15.03.2011.

Sorry al stvarno mi ne ide....trudim se, trudim ali eto....mi smo s našim jezikom napravili ovo ili ono...a vi prosvjedujete....eto, ja bum trudove dobil kolko se trudim al ne shvaćam !?

SC
Scorpion
01:32 16.03.2011.

la coccarda Bilo mi je posebno zadovoljstvo pogoditi u sridu kokarde, gubi se u svoju smrdljivu srbijicu i tamo obrazuj svoju govnad.

TH
thekurcula
23:26 15.03.2011.

Našao sam kad su bile ove demnstracije. Bile su 20. marta 2009. prilok posete Sanadera Beogradu. Demonstriraju srpske izbeglice iz Hrvatske (ima ih jako puno u Srbiji i ne mogu se vratiti u Hrvatsku pa su posetu Sanadera sikoristitili da javno pokažu svoje nezadovoljstvo. Jedan od transparenata je i taj sa čuvenom Krležinom izjavom po kojoj i Krleža priznaje da su Hrvati svoj jezid odbacili (kao mrtvo truplo izbacili kroz prozor) i uzeli srpski jezik kao svoj. To demonstranti govore Sanaderu i kao da kažu \"čak našim jezikom i govorite u Hrvatskoj a nas ste proterali\". Eto veze teksta i slike. Mršava, jel da?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije