Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMEN SPOTICAJA

Srbija nema namjeru ukinuti sporni zakon: 'Hrvatski branitelji su i u novim predmetima'

14.07.2016.
u 12:48

Dodao je kako je ovaj zakon od 2003. do 2011. primjenjivan bez ikakve primjene od strane Hrvatske.

Rukovoditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine, Milan Petrović, kazao je kako Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ te će ga nastaviti primjenjivati.

Petrović je kazao kako najava da će zbog primjene tog zakona Hrvatska blokirati eurointegracije Srbije neće utjecati na rad srpskog tužiteljstva i dodaje da postoje aktualni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani.

- Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine. Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje, u punoj mjeri i obujmu, primjenjuje ovaj zakon - kazao je Petrović za Radio Slobodnu Europu.

Dodao je kako je ovaj zakon od 2003. do 2011. primjenjivan bez ikakve primjene od strane Hrvatske. Smatra da je ovo politički motivirano, te da nema pravnih razloga za primjenu, odnosno neprimjenu ovog zakona.

Petrović je također kazao kako u službenim evidencijama nemaju podatke koliko Hrvatskih državljana je trenutno u njihovim predmetima te da ne prave razliku tko je čiji državljanin.

- Postupamo potpuno profesionalno. Gleda se ima li dokaza da je netko izvršio ratni zločin ili ne - kazao je. 

Rekao je kako ima predmeta koje trenutno rade na predmetima "o ratnim zločinima na teritoriji RH u kojima se sumnja da su ih počinili hrvatskih državljani, među kojima i hrvatski branitelji".

Komentara 61

DU
Deleted user
13:26 14.07.2016.

Tko je vidio da agresor i najveći ratni zločinac tuži svoje žrtve? No, dobro, ako ćemo tako, onda bi bilo najpoštenije da se sudi isključivo Hrvatima, Bošnjacima i kosovskim Albancima koji su počinili zločine u "slobodarskoj" Republici Srbiji, a Srbijancima neka se su u zemljama u kojima su vršili agresiju, pljačku i ubijanja

HH
hrvoje.horvat.1970
13:12 14.07.2016.

Nećeš ukinuti, dobro. Skidaj im s autoceste kamiondžije starije od 45 godina, pa malo provjeri "gde je koji šenlučio po Hrvatskoj 90-tih".

DU
Deleted user
13:12 14.07.2016.

Ne može bolje za Hrvatsku nego da ne ukinu. Samo naprijed vučo ne ukidaj. I otvori vrata sirijcima, gvantanamcima i ostalom ološu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije