Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Srbija je trebala proći kroz katarzu kao i Njemačka

Međunarodna zajednica napravila je najveći promašaj kad je Miloševića prihvatila kao ravnopravnog sugovornika za pregovaračkim stolovima

Komentari 28

DR
droza
08:34 25.09.2017.

Gospodine Despot, kapa dolje za ovaj vaš osvrt! Na žalost, u javnom je prostoru premalo članaka koji se ovako objektivno bave promašajima srpske, a pogotovo politike EU prema Srbiji, u vremenima srpske sveopće agresije na ovim prostorima. Na žalost, jedini preostali modus, uz pomoć kojega je eventualno moguće pokrenuti katarzu unutar srpske političke scene, je upravo ovakav objektivan i iskren pristup, a kojega ste nam predočili ovom vašom kolumnom. Stoga, još jednom, čestitke za ovaj članak!

VL
Avatar Dančo
Dančo
08:26 25.09.2017.

Mi smo isto tako prošli katarzu nakon ww1 i ww2 tako što smo morali živjeti u zajednici sa Srbijom u nakaradnom komunizmu. Šta će ti veća kazna

VL
DD
ddh
11:59 25.09.2017.

Koliko god je taj komentar novinara u redu, za Hrvatsku nijr primarno hoce li Srbija Sebi u Sebiji proci katarzu, nego je primarno da jos uvijek zivuci komunisticko-cetnicki dio Hrvatske, t.j. Yugoslaveni i Srbi u Hrvaskoj prodju tu katarzu. Primarnoo bi bilo da Hrvatska dobije neoisne medije, da Hrvatska dobije jednu stvarnu socijal-demokratsku stranku i da se Hrvatska rijesi komunisticko-cetnickog terora u svakodnevnici, a pogotovo u medijima. Primarno bi bilo, da recimo jedan Pupovac konacno shvati, da slike razorenog Vukovara sa razulareni cetnicima, da slike pobijenih u Skabrnji i u stotine drugih hrvatskih sela i gradova, nisu produkt ratne propagande, nego produkt povampirenih srpskih koljaca. Primarno bi bilo, da se iz javnog prostora udalje figure poput Stankovica i drustva sijaca mrznje i drustva spletkarosa i mutikasa poput jedne Puljiske, Indexa i sl. A mozda bi i najvaznije od svega bilo, da se formiraju hrvatski mediji, mediji izvan ideologija koji bi gradjane informirali, a ne manipulirali kao sto je to danas. Primarno bi bilo da se figure poput Josipovica i Bernardica koji paradiraju pod sovjetskom zastavom u suverenoj Hrvatskoj, koji se na taj nacin tocno opredjeljuju, da Hrvatsku ne shvacaju kao svoju drzavu, strpaju u zatvor i da se procesiraju. Perverzija koja je sada u Hrvatskoj ne dolazi iz Srbije nego od figura sa i oko Iblerovog Trga i njegove publike.

VL
NE
Neonacionalist
11:14 25.09.2017.

Ja se jedino ne slažem sa tvrdnjom da je Srbija izgubila sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije , nije naime izgubila rat u BIH , uspjeli su na prostoru BIH formirati i zadržati Republiku Srpsku i tako po prvi puta ostvariti svoju etnički čistu državnu tvorevinu zapadno od Drine pa do Une ili zapravo poludržavnu jer je to zapravo država u državi .

VL
Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
12:11 25.09.2017.

Da kod nas Hrvata nema jugoslovena ne bi nas trebalo zanimati stanje u Srbiji. Oni su gotovo svi velikosrbi i zbog toga ih cijenim. Naš problem su naše izgubljene yugo duše.

VL
KO
Konstantinos
11:37 25.09.2017.

Dobar tekst! Pogađa u srž, nadam se da nakon njega autora a možda i Večernjak neće proglasiti "ustašama" jer naša ne inteligentna i ne kreativna unutrašnja i vanjska "opozicija" u svojoj nemoći i muci da nam spočitaju bilo što, još se jedino hvata na slamčicu "ustašluka" u Hrvatskoj i tako sa sebe pokušava skinuti bilo kakvu odgovornost sa sebe i tako, apriori izbjegava bilo kakvu intelektualnu raspravu jer ne samo da joj nije dorasla nego nema ni kapaciteta za istu. Tipično za balkanske despocije. Već viđeno.

VL
DU
Deleted user
10:31 25.09.2017.

Despot mi moramo napravit katarzu.....maknut komuniste sa vlasti pa nećemo raspravljati o ovim temama..Mentalni sklop hrvata je i dalje u samoupravnom socijalizmu SR Hrvatske. Ovo je SR Hrvatska!To je katarza a za one preko Drine..alo??

VL
MI
Mimizo
14:48 25.09.2017.

srbija je agresor i tako je treba doživljavati

VL
AN
anticenzura
16:59 25.09.2017.

Vi izgleda da zivite u nekom svome svijetu zablude i lazi samih sebe. Pa ne kotrljaju se Srbima neofasisti po zemlji nego nama i iznenadili bi se da znate koliko Milosevic ima simpatizera na Zapadu , posebno sada kada se sve zbrojilo i oduzelo, i kada ljudi vide na sta im slici ta Bosna sa Bakirom i Arapima po zemlji i na sta nama slici drzava sa tim mracnjacima sto nam paradiraju po zemlji. Vi trebate shvatiti da svijet ne izgleda tako kako ga vi vidite, to je vasa pogresna percepcija, i to sto je opisano u textu, to nama zapadnjaci prepisuju, a ne njima. Nemoje vi misliti ako je NATO njih bombardirao da je to bila volja njihovih gradjana na Zapadu. Jeste kako da nije, oni su jos i onda navijali za Srbe, to jest za Yugoslaviju, a nas optuzivali za separatizam. Mentalitet gradjana na Zapadu nema veze sa nasim mentalitetom u Hrvatskoj, oni sasvim drugacije razmisljaju i oni su daleko slicniji po mentlitetu Srbima i Slovencima nego nama, zato sto su to sve multikulturne zemlje kao i njihove . Kao da ne vidite kako tretiraju Poljake i Madjare i sve te tamo zemlje sto ne toleriraju nikoga. Nasi politicari isto ne toleriraju nikoga i to ce nas skupo kostati i gurnuti na Istok umjesto na Zapad o kojem oni jadnici navodno kroz citavu povijest mastaju.

VL
SZ
slaven.zadravec
09:59 25.09.2017.

Srbija ipak nije nazvala aerodrom po Miloševiću.

VL
DU
Deleted user
09:05 25.09.2017.

Slažem se sa svime navedenim. Srbija nije prošla katarzu jer međunarodnoj zajednici, odgovara ovakvo stanje "hladnog mira" i stalnimh etničkihi, političkih tenzija na Balkanu. Ali kada već spominjete denacifikaciju Njemačke, šta je sa Hrvatskom? U Hrvatskoj se Jure Francetić proglašava "vitezom". zadnjih godina, nasuprot autorovom mito o "neoboljševizaciji", jača negacija Jasenovca, kao ustaškog stratišta za Srbe, židove i komuniste i on se pretvara u komunistički logor za Hrvate(uz podršku Crkve i njezinih udruga), Pozdrav "Za Dom spremni" je pretvoren u stari hrvatski pozdrav, iako su njime bile potpisivane odredbe od deportaciji neprijatelja ustaškog režima. Kada će neki hrvatski političar kleknuti pred "Kamenim cvijetom" u Jasenovcu i ispričati se srbima i židovima za sva nedjelja počinjena nad njima? (Kada se već spominje Willy Brandt). Svaka Ulica, Trg, čini su nazivi, makar i malo asocirali za komunizam, su promjenili naziv, dok su Mile Budak, 10. 4. dobili svoje ulice. "Rugao se lonac poklopcu, a oboje crni"

VL
Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
08:28 25.09.2017.

Srbija je trebala proći kroz katarzu kao Njemačka ali uz sve nedostatke, zločine i gluposti u prošlom ratu nije završila kao naša domojubna Hrvatska koja je u svađi sa svim susjedima koje pokušava pokrasti a međunarodna zajednica ju smatra za zabačenu balkansku zemlju divljaka u kojoj postoji lijepa priroda koju se može pomucu domačih korumpiranih pravih hrvata na vlasti jeftino kupiti i prisvojiti dok domoljubna lokalna raja kopa po kontejnerima i sanja da je svoja na svome.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.