Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komšić bijesan na Beograd:

'Srbija dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH. To je čin neprijateljstva'

Željko Komšić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
25.12.2019.
u 20:04

Prijedlog strategije obrane i nacionalne sigurnosti kojega bi trebao usvojiti srbijanski parlament sadrži i odrednicu po kojoj bi Srbija imala zadaću 'očuvanja Republike Srpske kao entiteta u sastavu BiH'

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić upozorio je kako Srbija grubo krši teritorijalni integritet i suverenitet BiH time što je u svoju strategiju obrane i nacionalne sigurnosti odlučila uvrstiti pitanja koja se tiču susjedne države odnosno statusa entiteta Republike Srpske.

Prijedlog strategije obrane i nacionalne sigurnosti kojega bi trebao usvojiti srbijanski parlament sadrži i odrednicu po kojoj bi Srbija imala zadaću "očuvanja Republike Srpske kao entiteta u sastavu BiH".

Takav je prijedlog u srbijanskom parlamentu u utorak predstavio ministar obrane Aleksandar Vulin.

"Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet je naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže što je nacionalni interes i što se mora braniti. Prije nas kao da se nitko toga nije sjetio", kazao je Vulin u parlamentu u Beogradu.

Komšić je reagirajući na takav prijedlog pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne dopusti da se takva odredba nađe u konačnoj verziji obrambene i sigurnosne strategije njegove zemlje jer bi to značilo zadiranje u pitanje suvereniteta susjedne države.

"To bi bio čin otvorenog neprijateljstva prema BiH", kazao je Komšić u izjavi za agenciju Fena.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH istodobno je istaknuo kako je Srbija sukladno odredbama Daytonskog sporazuma u obvezi poštovati teritorijalni integritet i suverenitet BiH nad kojom nema nikakvih ovlasti a podsjetio je kako su Daytonski sporazum potpisale i važne države-članice NATO-a.

"One će veoma brzo doći na granicu na Drini kako bi spriječile baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članica NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorija suverene države BiH", izjavio je Komšić.

I njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović poslao je slične poruke Beogradu. "Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za sigunost i obranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina", izjavio je Džaferović.

Konstatirao je kako je ono što sada kao svoju strategiju pokušava progurati Srbija zapravo "prepakirana" politika režima Slobodana Miloševića iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Video: Vučić i Putin u Beogradu

Komentara 42

CO
cokoljindaa
22:35 25.12.2019.

Ne boj se komsicu, Srbiju ne zanimaju ni hrvati ni muslimani, samo Srbi i republika Srpska. Svaka tica svome jatu.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
20:48 25.12.2019.

"očuvanja Republike Srpske kao entiteta u sastavu BiH"..Sto je sporno?

IK
Ispravak_krivog_navoda
21:18 25.12.2019.

BiH u NATO savezu? Ne hvala, barem ne ovakva BiH u kojoj Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike nego im SDA odredjuje ko ce ih predstavljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije