Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova provokacija

Srbi žele podići spomenik žrtvama Oluje, a poubijala ih srpska vojska

Ivan Pandža Orkan (1)
Nikola Čutuk/Pixsell
04.03.2013.
u 11:07

Riječ je o još jednoj velikosrpskoj provokaciji i jer se poginuli Srbi u tzv. izbjegličkoj koloni žele prikazati kao žrtve koje je usmrtila Hrvatska vojska, a riječ je o žrtvama srpske jedinice srpskog "komandanta" Mile Novakovića

Na inicijativu Željka Vukelića, bivšeg pripadnika 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine da se podigne četnički spomenik u Žirovcu kod Dvora na Uni, reagirala je Agencija za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba na čelu s Ivicom Pandžom Orkanom.

Iz Agencije upozoravaju na neprihvatljivu inicijativu podizanja četničkog spomenika poginulim Srbima u mjestu Žirovac kod Dvora na Uni, pripadnicima srpske paravojske i srpskim civilima koje je u tzv. izbjegličkoj koloni u Vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" u kolovozu 1995. godine pobila jedinica komandanta tzv. Vojske Srpske Krajine Mile Novakovića pri proboju iz Hrvatske.

"Napominjemo da je riječ o još jednoj velikosrpskoj provokaciji i manipulaciji jer se poginuli Srbi u tzv. izbjegličkoj koloni žele prikazati kao žrtve koje je usmrtila Hrvatska vojska, a riječ je, što potvrđuju originalni dokumenti srpske paravojske i srpske paradržave, koje posjedujemo, o žrtvama srpske jedinice srpskog 'komandanta' Mile Novakovića."

Pri tome želimo upozoriti da je inicijator podizanja četničkog spomenika u Žirovcu Željko Vukelić, pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine, najelitnije specijalne diverzantske jedinice koju su formirali, opremili i obučili Uprava bezbednosti Saveznog sekretarijata narodne obrane SFR Jugoslavije i Vojska Jugoslavije (VJ). Iz dokumenata koje smo prikupili vidljivo je da je 21. diverzantski odred Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine oformljen 10. ožujka 1993. godine, da su bili obučavani u Pančevu te da su bili smješteni na poligonu u Slunju na tada okupiranom području Hrvatske. Inicijator podizanja četničkog spomenika u Žirovcu Željko Vukelić bio je aktivni pripadnik te specijalne srpske paravojne postrojbe, imao je čin potporučnika i, prema dokumentima koje smo pribavili, 26. 9. 1993. godine ranjen je zajedno s još osmero pripadnika te postrojbe kod Čičina mosta, kada je njihovo vozilo naišlo na protutenkovsku minu i kada su stradali od eksplozije mine. Potporučnik Vukelić tada je teško ranjen u obje noge, a zajedno s njim ranjeni su Nikola Boca, Gojko Matić, Miladin Ilić, Jovica Stefanović, Mile Dević, Nenad Ivanović, Dragan Igić i Nedeljko Kraguljac, ističu u Agenciji.

Dodaju da Agencija smatra kako je nedopustivo da na teritoriju međunarodno priznate hrvatske države, koja je članica NATO-saveza i od 1. srpnja ove godine članica Europske unije, postavlja četnički spomenik kojim se želi krivotvoriti istina o događajima u tzv. izbjegličkoj koloni na cesti Glina – Dvor u VRA "Oluja" u kolovozu 1995. godine te kako je neprihvatljivo i nedopustivo da dozvoljavamo da pripadnici najelitnijih postrojbi srpske paravojske, a to Vukelić zasigurno jest, kao što je bio i 21. diverzantski odred Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine, na taj način žele promijeniti istinu o Domovinskom ratu i optužiti Hrvate i Hrvatsku za ratni zločin koji je počinila njihova srpska paravojska.

– Pozivamo lokalne i državne vlasti, hrvatske obavještajne službe i sigurnosne institucije zadužene za unutarnju i vanjsku sigurnost da ne dopuste podizanje četničkog spomenika u Žirovcu te da onemoguće antihrvatsko djelovanje srpskih špijuna kao što je Vukelić po Hrvatskoj, i to na mjestima gdje se traga za brojnim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima – poručuje Ivica Pandža Orkan.

Komentara 45

MO
mbuljat@optinet
11:25 04.03.2013.

Pandža ti si legenda više si učinio za istinu o domovinskom ratu od cile države a posebno od braniteljskih udruga koje služe samo pojedincima za samo promociju, živo im se je** za Hrvatsku državu, ustraj u svojoj borbi jer po Matićima, Ivićima i sličnim ništa se neće zaštititi, nama treba istina a ne samopromocija pojedinaca iz udruga zbog kojih se i obični građani pitaju jesu li se ovi zaista borili za Hrvatsku ili za svije privilegije

NE
neki
11:33 04.03.2013.

Bravo Ivice, treba imati vremena i razotkrivati sve njihove laži.

LE
leurdovac
11:19 04.03.2013.

Istina je samo jedna. Podignimo mi obilježje i napišimo tko je te ljude pobio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije