Naslovnica Vijesti Svijet

Srbi uveli kontrole u zračnim lukama: Ebola neće na naše tlo

Ministar Zlatibor Lončar obećao je da će nadležni učiniti sve potrebno za sprječavanje širenja smrtonosne ebole na srbijanski teritorij.
02. kolovoza 2014. u 15:44 7 komentara 3902 prikaza
ebola
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Beogradska zračna luka Nikola Tesla stavljena je pod pojačan nadzor zbog mogućeg dolaska putnika zaraženih ebolom, a uskoro će istu proceduru proći i ona u Nišu. Beogradski aerodrom "najugroženije je područje zbog tranzita iz mjesta zahvaćenih epidemijom", kazao je novinarima ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon obilaska granične sanitarne inspekcije, javlja Blic.

Ministar Lončar obećao je da će nadležni učiniti sve potrebno za sprječavanje širenja smrtonosne ebole na srbijanski teritorij.

- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) šalje nam detaljne upute i preporuke o ponašanju - istaknuo je ministar i podsjetio da je diljem svijeta od siječnja ove godine više od 730 umrlo od ebole, a 1323 ih se zarazilo.

Sa sanitarnim inspektorima dogovoreno je da se putnike, ukoliko se posumnja da su zaraženi, istog trenutka šalju u karantenu.

- Ako dobijemo signal da je više putnika iz nekog zrakoplova zaraženo, pripremljena je dodatna prostorija u koju će oni ući odmah s piste i u kojoj je sva potrebna komunikacija s Hitnom pomoći, bolnicama, Zavodima za javno zdravstvo... Nakon toga slijedi provođenje drugih procedura koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija - kazao je Lončar.

>>WHO: Epidemija ebole u Zapadnoj Africi je izvan kontrole

>>Što je ebola, smrtonosna bolest od koje svijet strahuje

>>Ebola usmrtila i najvećeg svjetskog stručnjaka za tu bolest

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar chelios
  chelios:

  Podržavam ovo u potpunosti! Bolje biti na oprezu, nego kada već bude kasno sanirati štetu!.

 • istina_boli:

  Bolje sprijecit, nego lijecit. Cini mi se da su nanjusili da bi im ameri zbog odbijanja sankcija Rusiji, mogli preko afrikanosa uvalit ebolu, pa se pripremaju za najgore.

 • Avatar butcher
  butcher:

  ..kakv tranzit, ne lupetajte, molim vas !!!