Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjever kosova

Srbi traže povratak dijela srpske policije i vojske na sjever Kosova

jarinje, kosovo
Reuters/Pixsell
19.10.2011.
u 08:38

Prema dogovoru KFOR neće prevoziti kosovske carinike, na sjever neće postavljati naoružane postrojbe i neće pomagati Eulexu

Vijećnici skupština četiriju općina sa sjevera Kosova danas će u 11 sati u Zubinom Potoku održati sjednicu na kojoj će razmotriti zahtjev zapovjedništva KFOR-a o uklanjanju barikada i omogućavanju njihovim vojnicima slobodu kretanja na sjeveru Kosova, a u 14 sati će svoj odgovor predati zapovjedništvu KFOR-a, doznaje Tanjug i dodaje da je "KFOR upozorio kako je odlučan poduzeti akciju ako Srbi danas ne donesu odluku o uklanjanju blokada".

Na sinoćnjem sastanku u Zvečanu predsjednika općina Zvečan, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok i predsjednika skupština ovih općina prihvaćeni su zaključci koji će danas biti dani vijećnicima na glasovanje.

Kako je najavio državni tajnik u ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović, danas bi predstavnici lokalne samouprave trebali s predstavnicima KFOR-a postići dogovor koji bi imao tri elementa. Dogovor bi se odnosio, objašnjava Ivanović, na to da KFOR neće prevoziti kosovske carinike, neće dopustiti naoružanim postrojbama dolazak na sjever Kosova i neće pomagati Eulexu u dovođenju predstavnika kosovskih institucija.

Dogovor predstavnika lokalnih Srba i KFOR-a će, kako je rekao Ivanović, imati nekoliko faza, a počet će “u znaku dobre volje da se propuste transporti KFOR-a pod uvjetom da ne prevoze kosovske carinike i teške strojeve te da ne dovode bilo koju naoružanu skupinu koju Srbi doživljavaju kao neprijateljsku”. Ako KFOR na ovo pristane, kažu Srbi, "to će značiti djelomično propuštanje transporta KFOR-a".

Beogradski Blic doznaje kako se u petoj točki zaključaka o kojima raspravljaju predsjednici četiri općine na sjeveru Kosova gdje pokušavaju pronaći rješenje o uklanjanju barikada, navodi "da Srbija i Vijeće sigurnosti omogući povratak dijela srpske policije i vojske i njihovo početno raspoređivanje na sjever Kosova".

Traži se da Skupštine općina sa sjevera Kosova "ne prihvaćaju da se na teritoriju ovih općina provodi implementacija dosadašnjih dogovora pregovaračkom tima Beograda sa EU i Prištinom", te "da se dijalog Beograda i Prištine vrati pod okrilje UN". Kao poseban zaključak, doznaje Blic, je navedeno kako se zadužuju predsjednici općina neka nastave razgovore s Kforom kako bi se pronašlo rješenje za opskrbu vojnika Kfora, a u točki jedan se "izražava odlučno neslaganje da se realno stanje na terenu mijenja nasilnim putem i zahtjeva povratak na stanje prije 25. srpnja" kada je kosovska vlast uz pomoć specijalne policije ROSU pokušala preuzeti granične prijelaze sa Srbijom

Komentara 92

OB
-obrisani-
10:33 19.10.2011.

kosovo nije drzava niti ce ikad biti....sciptari i arnauti tu nikad nisu cinili ni 10% stanovnistva do dolaska tita na vlast 1943 kad grece treca velika seoba srba sa kosova posle genocida....kapiram da za vas sciptare i hrvate istorija krece pre 20 god. za nas srbe je malo drugacije, mi tamo postojimo 1000 god. mnogo pre nego sto su sciptri doseljeni na balkan....

TC
tigarr-cro
10:41 19.10.2011.

Zrakomlat KOSOVO JE(!!) DRŽAVA!!! Samo, vječiti problem, vas, Srba je što ste \"sporovozni\" kao što je i vaš Marko, KSANO na Kosovo stigao....:-))

VU
vucko
10:10 19.10.2011.

Kosovo je bila autonomna pokrajina u sklopu Srbije u zajednickoj drzavi FNRJ ,sa svojim jasno odredjenim administrativnim granicama,koje je Srbija bez suglasnosti Kosovara prikljucila u sastav RS. Pokusaj protjerivanja Kosovara sa svojih ognjista ,a koji su sacinjavali vecinu stanovnistva u u odnosu 80 : 20 % u svoju korist Milosevic je naredio progon i iseljavanje kosovskih Albanaca snagama JNA, kasnije ubijstvima sto je UN ocijenio kao prikreveni genocid i Nato snage usle su na Kosovo da smire situaciju za sto je bio zaduzen predstavnik UN-a Athistari .Kumanovim ugovorom srpska vojska se povukla sa Kosova a Nato snage preuzele su administrativnu i vojnu vlast na Kosovu.Kosovari su dobili pravo da osnuju vlastitu policiju i djelomicno demokratski drustveni poredak na svojoj teritoriji.Srbi na Kosovu 4 opcine sa ukupno oko 30.000 zitelja ne priznaju Kosovare ,koji su u medjuvremenu proglasili svoju drzavu do sada priznatu od oko 90 drzava svijeta. Situacija danas je takova da srpska manjina na Kosovu, tih 20 % stanovnika, svim mogucim nacinima zeli sprjeciti da se adminastrivne granice Kosova priznaju kao medjunarodne priznate granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije