Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENTI

Srbi srušili križ za hrvatske branitelje

19.08.2002.
u 00:00

* Jedinom katoličkom svećeniku u Drvaru don Slavi Grgiću prije nekoliko dana prijetilo se likvidacijom

DRVAR - Križ podignut u čast poginulim braniteljima u parku na Kecmanovoj glavici u središtu grada, srušile su za sada nepoznate osobe. Riječ je o drvenom križu visokom tri a širokom dva metra. Križ je oboren tako što je prerezan u podnožju najvjerojatnije ručnom pilom. Kako je posrijedi križ povelikih dimenzija i težine, pretpostavlja se da su u tom vandalskom činu sudjelovale najmanje tri ili četiri osobe. Trenutačno se križ nalazi na mjestu gdje je i srušen.

Incident se dogodio u noći s petka na subotu, a policajci PU Drvar zaprimili su dojavu u subotu u 9.50 sati. Ovo je samo logičan nastavak cijele jedne kampanje koja se već duže vrijeme vodi u Drvaru protiv istaknutih Hrvata te hrvatskih i katoličkih obilježja. Podsjetimo da je nedavno katolička crkava u Drvaru bila okružena zastavama sa četiri "S", a pokušaj pojedinaca da istu takvu zastavu objese na zvonik katoličke crkve u Drvaru spriječila je policija.

Saga oko gradnje katoličke crkve u Drvaru i upornog sabotiranja tog projekta od strane općinskih vlasti Drvara javnosti je odavno poznata. Da se takve stvari ne događaju slučajno, pokazuje činjenica da je nedavno sa zgrade Općine skinuta zastava Hercegbosanske županije. Jedinom katoličkom svećeniku u Drvaru don Slavi Grgiću prije nekoliko dana prijetilo se likvidacijom.

Bivši općinski predsjednik Drvara Borivoj Malbašić rekao nam je kako je devastiranje križa učinjeno u noći kada su na drvarskim ulicama bili svatovi mladenaca srpske nacionalnosti.

Malbašić ističe kako u Drvaru, koji je zbog deložacija u posljednje dvije godine napustilo 4000 Hrvata, eskalira napetost te se boji većih incidenata.

- Svako malo nam poslije ponoći zvone zvona s katoličke crkve. Nedavno su jednostranom odlukom promijenili imena ulica i više nema ni jedne ulice s hrvatskim obilježjima i sve se radi kako bi i nas preostale potjerali - rekao nam je Malbašić. Dodao je kako je cilj potjerati preostalih oko 2500 Hrvata koji zauzimaju oko 600 radnih mjesta u Drvaru. Srba u Drvaru, kako nam je rečeno, danas ima oko 6000.

D. Mamić, F. Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije