Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BOG NAS JE SPOJIO'

Srbi o bijegu iz Afganistana: Dečki iz Hrvatske i BiH su nam pomogli, dužni smo im do kraja života

Xinhua Headlines: Negotiations underway between Afghan gov't, Taliban on power transfer
Foto: XINHUA/XINHUA/PIXSELL
1/3
20.08.2021.
u 14:09

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak stigli su jučer u Srbiju, a pri odlasku iz Kabula pomogli su im državljani Hrvatske i BiH

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak jučer su se vratili u Srbiju nakon što su iz afganistanskog Kabula evakuirani njemačkim avionom u glavni grad Uzbekistana Taškent.

U bijegu iz Kabula kojeg su zauzeli talibani pomogli su im Hrvati i Bosanci.

– Kolega i ja radimo za jednu internacionalnu kompaniju i često smo dolazili u Afganistan zbog posla. Samo ove godine bio sam ondje četiri mjeseca i zbog toga smo ostvarili mnoge kontakte s ljudima koji su nam u ovom trenutku mnogo značili. Pozvao sam poznanika koji je zadužen za sigurnost u jednoj ambasadi i on nam je savjetovao da ostanemo tu gdje se nalazimo. Ja sam u međuvremenu kupio karte za 17. i 18. kolovoza, ali poslije nekoliko sati ukinuti su svi komercijalni letovi. Ipak, iako nam je savjetovano da ostanemo u smještaju, odlučili smo otići na vojni aerodrom. Naš prijatelj nas je tamo pozvao, pokupili smo stvari, spakirali se i otišli – ispričao je za Blic Marko Pribak.  

Nije bio siguran jesu li to trebali učiniti, no ipak jesu.

– Uspjeli smo doći do vojne baze, ali ne i ući u nju. Pokraj nje nalazio se kamp-hotel u koji smo ušli zahvaljujući dečkima iz Hrvatske i Bosne. Oni su nam puno pomogli u tom trenutku i dužan sam im do kraja života. S njima smo proveli dvije noći i čekali smo odobrenje da uđemo u bazu. A onda je uslijedio jedan od najgorih dana u mom životu. Kada smo ušli u kamp, već sutradan, okružili su nas talibani. Više od 250 njih opkolilo je naš kamp i tada sam prvi put pomislio da nikada neću stići kući, bio sam siguran u to. Sva sreća, strah nije trajao dugo jer se ubrzo blizu baze našlo 300 vojnika specijalnih jedinica Velike Britanije koji su ih otjerali. Oni su došli napraviti popis za evakuaciju i već sutradan smo uspjeli otići – ispričao je.

Najviše je zahvalan, kaže, “momcima s Balkana” koji su im pomogli da prebrode ta četiri dana.

– Bog nas je spojio, svatko je imao svoju ulogu, pomagali smo jedni drugima i ostat ću im dužan do kraja života. Ovo je sreća, sreća i Božja pomoć – kazao je.

VIDEO Kabul je pao u ruke talibana: Postigli smo sve što smo htjeli, rat je završen

Ključne riječi

Komentara 38

MR
mrkvax
14:41 20.08.2021.

Mi Hrvati uvijek pomažemo...pa makar se radilo i o srbima...

AN
Antidominium
21:22 20.08.2021.

Niste bili na tlu Balkana. Samo se na Balkanu Srbi, Hrvati i Muslimani svađaju. Čim su negdje dalje u svijetu normalno surađuju. Balkan je otrov za karakter.

AN
Anemija
18:31 20.08.2021.

Ajde lijepo da se naši ljudi međusobno pomažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije