Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenut postupak

Učiteljica snimala uplakanu autističnu djevojčicu da dokaže da nije za nastavu

Osnovna škola "Branko Radičević" u Ravnom Selu
Foto: YouTube/Screenshot/ Radio Televizija Vojvodine
03.11.2018.
u 20:12

Majka, koja je željela ostati anonimna, kazala je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja djeteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnijela prijavu

Stravično ponašanje učiteljice u osnovnoj školi "Branko Radičević" u Ravnom Selu, u općini Vrbas, šokirao je Srbiju. 

Kako pišu Novosti, ona je snimala je autističnu djevojčicu, učenicu četvrtog razreda, kako bi dokazala da dijete nije za nastavu i da je treba isključiti iz škole. Ravnatelj je protiv učiteljice podnio prijavu, a Humanitarno kulturno društvo "Multiart" iz Vrbasa, koje brine o djeci s posebnim potrebama, zahtjeva da bude sankcioniran i drugi prosvjetni radnik jer je držao djevojčicu dok ju je kolegica snimala.

Vladimir Kaljević, ravnatelj škole, rekao je kako je majka djevojčice javila osobnom asistentu da će kasniti 20-ak minuta po dijete. Djevojčica je navikla da majka stiže svaki dan u isto vrijeme te ju je unervozila kašnjenje. Burno je reagirala i počela plakati, a tada ju je krenula snimati jedna od učiteljica, dok ju je njen učitelj držao. 

- Djevojčica je rekla majci što se dogodilo, a učiteljica nije negirala krivnju. Učitelj nije ništa komentirao, a kako se ponašao pokazala bi videosnimka u koji nisam imao uvid. Ovo je ogromna sramota za našu školu. Zato je i pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice i učitelja, a djevojčica je premještena u drugi odjel - rekao je Kaljević. 

Majka, koja je željela ostati anonimna, kazala je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja djeteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnijela prijavu. "Multiart" i Savez udruženja Srbije za podršku osobama s autizmom ponudili su besplatnu pravnu pomoć ako obitelj djevojčice bude izložena bilo kakvom pritisku.


 

Ključne riječi

Komentara 5

MA
Marko1337
13:06 04.11.2018.

Nasilje je za djecu sa posebnim potrebama gurati među ostalu djecu. Svatko se najboolje osjeća u sredini sličnoj svojih karakteristika i potreba , sve ostalo je zlostavljanje od strane roditelja i maloumnog kvazi stručnjaka.

DH
dalibor.hren
10:27 04.11.2018.

U pitanju je, vjerojatno zaštita osobnih podataka, ali, na žalost, dijete je za specijalnu školu!

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
10:55 04.11.2018.

Ovo je svakako sklizak teren....prvenstveno djetetu treba pomoći i biti mu podrška u razvoju...no često su djeca s posebnim potrebama integrirana u redovne programe premda nemaju asistente, premda učitelji i odgajatelji nemaju posebna znanja za rad s njima (nisu defektolozi),, premda se ne umanjuje broj djece u grupama i razredima na ime te djece s kojima treba posebno i individualno raditi....a često roditelji inzistiraju da dijete ide u redovne programe, premda nemaju za to kapacitet....tu je zadatak stručnih službi da procjene što činiti....a one uglavnom nisu ekipirane, jer je to društvu preskupo....tako je barem u Hrvatskoj...slutim da je u Srbiji slično...ili gore...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije