Naslovnica Vijesti Svijet

Učiteljica snimala uplakanu autističnu djevojčicu da dokaže da nije za nastavu

Majka, koja je željela ostati anonimna, kazala je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja djeteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnijela prijavu
03. studenoga 2018. u 20:12 5 komentara 19909 prikaza
Osnovna škola "Branko Radičević" u Ravnom Selu
Foto: YouTube/Screenshot/ Radio Televizija Vojvodine

Stravično ponašanje učiteljice u osnovnoj školi "Branko Radičević" u Ravnom Selu, u općini Vrbas, šokirao je Srbiju. 

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU obilježava se svake godine diljem hrvatske puštanjem plavih balona u zrak Diskriminacija Četiri pomoćnika na 30 učenika s teškoćama?!

Kako pišu Novosti, ona je snimala je autističnu djevojčicu, učenicu četvrtog razreda, kako bi dokazala da dijete nije za nastavu i da je treba isključiti iz škole. Ravnatelj je protiv učiteljice podnio prijavu, a Humanitarno kulturno društvo "Multiart" iz Vrbasa, koje brine o djeci s posebnim potrebama, zahtjeva da bude sankcioniran i drugi prosvjetni radnik jer je držao djevojčicu dok ju je kolegica snimala.

Vladimir Kaljević, ravnatelj škole, rekao je kako je majka djevojčice javila osobnom asistentu da će kasniti 20-ak minuta po dijete. Djevojčica je navikla da majka stiže svaki dan u isto vrijeme te ju je unervozila kašnjenje. Burno je reagirala i počela plakati, a tada ju je krenula snimati jedna od učiteljica, dok ju je njen učitelj držao. 

autizam Znakovi Obratite pozornost: Ovo su simptomi autizma

- Djevojčica je rekla majci što se dogodilo, a učiteljica nije negirala krivnju. Učitelj nije ništa komentirao, a kako se ponašao pokazala bi videosnimka u koji nisam imao uvid. Ovo je ogromna sramota za našu školu. Zato je i pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice i učitelja, a djevojčica je premještena u drugi odjel - rekao je Kaljević. 

Majka, koja je željela ostati anonimna, kazala je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja djeteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnijela prijavu. "Multiart" i Savez udruženja Srbije za podršku osobama s autizmom ponudili su besplatnu pravnu pomoć ako obitelj djevojčice bude izložena bilo kakvom pritisku.


 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Marko1337:

  Nasilje je za djecu sa posebnim potrebama gurati među ostalu djecu. Svatko se najboolje osjeća u sredini sličnoj svojih karakteristika i potreba , sve ostalo je zlostavljanje od strane roditelja i maloumnog kvazi stručnjaka.

 • Avatar uz_kavicu
  uz_kavicu:

  Ovo je svakako sklizak teren....prvenstveno djetetu treba pomoći i biti mu podrška u razvoju...no često su djeca s posebnim potrebama integrirana u redovne programe premda nemaju asistente, premda učitelji i odgajatelji nemaju posebna znanja za rad s njima (nisu defektolozi), ... prikaži još!, premda se ne umanjuje broj djece u grupama i razredima na ime te djece s kojima treba posebno i individualno raditi....a često roditelji inzistiraju da dijete ide u redovne programe, premda nemaju za to kapacitet....tu je zadatak stručnih službi da procjene što činiti....a one uglavnom nisu ekipirane, jer je to društvu preskupo....tako je barem u Hrvatskoj...slutim da je u Srbiji slično...ili gore...

 • dalibor.hren:

  U pitanju je, vjerojatno zaštita osobnih podataka, ali, na žalost, dijete je za specijalnu školu!