Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruge

Sramota ostane li zločin u Gruborima bez osude

26.02.2016.
u 16:14

Obrazlažući novu oslobađajuću presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kazao je kako nije dokazana odgovornost Frane Drlje i Bože Krajine, ali je sigurno da je zločin počinjen u zoni odgovornosti njihove jedinice te da nije adekvatno procesuiran.

Nakon što je zagrebački Županijski sud i na ponovljenom suđenju u petak nepravomoćno oslobodio okrivljene za ratni zločin u Gruborima 1995.  nevladine udruge Documenta Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava upozorili su da će taj zločin, ostane li bez osude, predstavljati trajnu sramotu za Hrvatsku.

"Ako taj zločin, koji su i prema tvrdnji suca Ivana Turudića nesumnjivo počinili pripadnici elitne jedinice hrvatske specijalne policije, ostane bez osude predstavljat će trajnu sramotu za Hrvatsku“, priopćile su udruge koje očekuju da Državno odvjetništvo pokrene istragu protiv drugih pripanika jedinice za koju je utvrđeno da je odgovrna za zločin.

Zabrinjava ih što je "Državno odvjetništvo prekvalificirao optužbe koje su upućivale na zapovjednu odgovornost Željka Sačića u pomaganje kaznenog djela ratnog zločina za koje je nastupila zastara, posebno jer su tijekom postupka, brojni svjedoci (Marko Gojević, Karolj Dondo, Čedo Romanić, Zvonko Gambiroža te Stjepan Buhin) spominjali prisutnost temeljne policije koja je trebala obaviti očevid u selu, ali i Sačićevo korištenje fukcije i utjecaja da se očevid spriječi pod svaku cijenu".

Udruge dvoje je li na ponovljenom suđenju provedeno preispitivanje dokaza kako je naložio Vrhovni sud, vraćajući predmet na ponovno odlučivanje, posebno u odnosu na svjedoke koji se ne sjećaju događaja iako su sudjelovali u akciji nakon koje su otkriveni ubijeni civili i zgarišta.

Krvnje za ratni zločin u kojem je u Gruborima pored Plavnog 25. kolovoza 1995. ubijeno šestoro mještana starije dobi, su na prvom i ponovljenom suđenju oslobođeni pripadnici policijske antiterorističke jedinice Lučko Frano Drljo i Božo Krajina, koji od početka progona tvrde da nisu krivi.

Obrazlažući novu oslobađajuću presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kazao je kako nije dokazana odgovornost Frane Drlje i Bože Krajine, ali je sigurno da je zločin počinjen u zoni odgovornosti njihove jedinice te da nije adekvatno procesuiran.

>> Drljo i Krajina oslobođeni za zločin u Gruborima. Turudić: Ono što se dogodilo tog dana mrlja je na akciji Oluja

Ključne riječi

Komentara 12

ZA
zazidje
16:20 26.02.2016.

Opet te udruge, ne sjećam se da ste se oglasile neki dan zbog Vukovara. Kada ćete nas konačno prestati maltretirati. Jedina mrlja na Hrvatskom narodu ostati će ta da smo vam uopće dozvolili postojanje i pljuvanje po Hrvatima i svemu Hrvatskom. Kako bi kozičavac rekao: Vi ste šaka jada i ak vas to vrijeđa onda ste neljudi i nesposobnjakovići koji svojim rukama u životu nisu ni kune zaslužili poštenim radom. Pozdrav svim Hrvatima i Hrvatskim braniteljima

Avatar diana majhen
diana majhen
16:16 26.02.2016.

sramota je jedino to da svi plaćamo za ove antihrvatske udruge, iako bi taj novac mogao ići u daleko korisnije svrhe. nadam se da će uskoro biti kraj otimačini našeg novca koji potom odlazi u džepove onih koje nikada nismo ovlastili da nas zastupaju.

DU
Deleted user
16:27 26.02.2016.

Znači li to da po svaku cijenu treba nekoga osuditi pa i one koji nisu krivi? U ime čega? Izjednačavanja krivnje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije