Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrebna je hitna sanacija jezera s vodom za proizvodnju snijega i gradnja novih bazena

Spust na Sljemenu bez snijega?

Sljemenski bazen
Goran Jakuš/Pixsell
05.11.2009.
u 00:07

Bazen na dnu Crvenog spusta puni se vodom iz Markuševca, navodno je u početku loše građen, a izolacija mu nikada nije valjala.

Bazenu za akumulaciju vode pri dnu Crvenog spusta na sljemenskom skijalištu, nužne za proizvodnju umjetnog snijega, potrebna je hitna sanacija. Na to je voditelj skijališta Dragutin Žiljak potkraj travnja upozorio gradske oce tvrdeći da bazenu prijeti opasnost od urušavanja zemlje. Tada su i djelatnici tvrtke Geokon Zagreb potvrdili da postoji odron većih razmjera u podnožju temeljnog ispusta, širine do deset metara, te predložili hitnu sanaciju i neprekidno tehničko promatranje objekta.

No, bazen do danas nije saniran, a iz neslužbenih izvora doznajemo da je “situacija ozbiljna i vrlo delikatna”.

Obećao novi bazen

Bazen na dnu Crvenog spusta puni se vodom iz Markuševca, navodno je u početku loše građen, izolacija mu nikada nije valjala, a na njemu je oduvijek bilo i pukotina. Poznato je da kapacitet bazena nije dovoljan za stvaranje snijega koji bi zabijelio najdužu sljemensku stazu. Voda iz bazena potroši se za samo jedan dan proizvodnje umjetnog snijega, a za punjenje bazena potrebna su dva dana.

Stoga se već dugo planira gradnja još jednog ili dvaju bazena kojima bi se osiguralo da snijega uvijek ima, no problem je – novac. Unatoč tome, Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju, i dalje govori da su pregovori o gradnji još jednog bazena u tijeku. Gradonačelnik Milan Bandić lani je u srpnju na Sljemenu svojim suradnicima entuzijastično objašnjavao sljedeće:

– Sve je sređeno. Žičara do Vidikovca bit će gotova do 2010. Ljudi će iz tramvaja sjedati u novu gondolu i voziti se do vrha Sljemena. Jedino moramo srediti jezero, nešto ćemo smuljati. Reći ćemo da ga treba napraviti zbog požara ili slično – tvrdio je Bandić za posjeta FIS-ove kontrole sljemenskom skijalištu, no obećanje mu se nije ostvarilo.

Sanacija bazena neizbježna je to više što uskoro počinje skijaška sezona, a tribine za Svjetski skijaški kup Snježna kraljica u siječnju već se postavljaju, pa se postavlja pitanje hoće li stanje napuknulog bazena utjecati na pripreme uoči skijaškog spektakla.

Trebaju 1,8 milijuna kuna
Tvrtka Geokon predložila je Uredu za prostorno uređenje hitnu izradu pilotne stijene ispod akumulacije sa sanacijom temeljnog ispusta, što smatra nužnom mjerom za osiguranje funkcioniranja sustava za stvaranje umjetnog snijega na sljemenskim skijaškim stazama.

Troškovnik za radove već je izrađen, a osigurana sredstva za sanaciju bazena iznose milijun i osamsto tisuća kuna.

– S obzirom na to da je potrebna sanacija, pretpostavljam da će središnja nabava u Holdingu vrlo brzo raspisati natječaj za izvođača radova – kazao je Mario Peček iz Holdingove Podružnice za upravljanje sportskim objektima.

Gordana Pokrajčić, direktorica te podružnice, dodaje da ne treba paničariti te da ne postoji nikakva opasnost od otkazivanja skijaškog kupa.

– Činimo sve što je u našoj moći, nema razloga da nas Bog ne pomiluje i ove godine – kazala je Gordana Pokrajčić.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
09:27 05.11.2009.

Voda iz bazena potroši se za samo jedan dan proizvodnje umjetnog snijega, a za punjenje bazena potrebna su dva dana. =================== 0 Samo trošite vodu da se snježna kravica može spuštati i ostala elita da može dobivati nagrade od Gradaa zagreba, ali ipakk ne zaboravite samo jednu malu sitnicu da mi tu vodu debelo plaćamo , a vi je rasipate za sanjkanje i ktome sve neki građevinari \"bosna-drp d.o.o\" garancija dok ti ne okrenem leđa, a cijena prava sitnica, tebi dio, meni dio, a nih tko hebe s parolom, pa kako bi mi imali posao za sanacije ako bi odmah napravili pošteno. Glupih li zagrepčana kad dozvoljavaju da im kamenjari kroje gaće i sudbinu i to još na vlastitom terenu.

RA
rackizel
06:43 05.11.2009.

Citat:Tada su i djelatnici tvrtke Geokon Zagreb potvrdili da postoji odron većih razmjera u podnožju temeljnog ispusta, širine do deset metara, te predložili hitnu sanaciju i neprekidno tehničko promatranje objekta. Kraj citata. Tako vam je to kad se gradi bez potpisivanja jamstva. S druge strane, sad je lako utvrditi da je gradonačelnik potpisivao štetne ugovore za grad i građane zagreba pa bi prema tome državno odvjetništvo moralo po službenoj dužnosti pokrenuti postupak protiv kriminalca. No bubući da ih je potkupio to se ne može dogoditi. Pogotovo što će im sad biti nadređen, ako pobijedi pa postane predsjednik. Onda će to biti posljednji klin u srce Hrvatske.

Avatar jura-100
jura-100
11:13 05.11.2009.

A tko je gradio bazen? Zar se to novinar nije zapitao? To mu nije zanimljivo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije