Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt predoziranjem

Šprljan proglašen krivim jer nije pružio pomoć Matteu Govedarici

Endi Šprljan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
30.03.2017.
u 13:04

Matteo Govedarica (21) preminuo je u stanu Endija Filipa Šprljana (43) nakon što se predozirao s heroinom i još nekoliko vrsta droge

Endi Filip Šprljan proglašen je danas krivim za nepružanje pomoći Matteu Govedarici (21) i omogućavanje trošenje droge u svom stanu na zagrebačkim Ravnicama zbog čega je osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

S obzirom na to da prema zakonu za izrečene kazne u trajanju od pet ili više godina osuđenici automatski idu u istražni zatvor, Šprljan je nakon presude tamo prepraćen u pratnji pravosudne policije.

– Prije nego krenem s iznošenjem obrane želim reći kako sam ranije izjavio da se ne smatram krivim za kazneno djelo nepružanja pomoći, ali sada mijenjam očitovanje jer smatram da sam kriv - kazao je u četvrtak na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Endi Filip Šprljan (43) koji je optužen da je u svom stanu na zagrebačkim Ravnicama u kolovozu lani omogućio trošenje droge te da nije pružio pomoć manekenu Matteu Govedarici (21) koji je preminuo nakon što se predozirao s heroinom i još nekoliko vrsta droge. Iznoseći obranu Šprljan je između ostalog kazao da su on i Govedarica “vukli lajne” u noćnom klubu Hot Pot, ali da kod njega u stanu nisu uzimali drogu nego samo GBL kapi koje se ne nalaze na popisu zabranjenih supstanci.

– Tu večer maloljetni dečko s kojim sam bio u emocionalnoj vezi i koji je živio sa mnom u stanu i ja nismo niti trebali ići van. Plan je bio da Matteo i njegov partner navrate do nas na sat-dva i da popijemo kavu, ali nakon što su došli nagovorili su nas da ipak izađemo. Prije izlaska nismo uzimali nikakvu drogu, nego samo GBL kapi. Ja sam čak Mattea pitao da mi proda nešto heroina, ali rekao mi je da nema ništa kod sebe - prepričavao je pred sucem Šprljan događaje koji su se odigrali večer prije nego je 21-godišnjak preminuo u njegovom stanu. 

Nakon što su malo iza ponoći izašli van parkirali su se u garaži u Petrinjskoj ulici, nakon čega su se Matteo i njegov partner na petnaestak minuta razdvojili od Šprljana i njegovog partnera.

– Nisam siguran niti to mogu znati, ali pretpostavljam da je tada otišao po drogu jer nas je nakon što smo došli u Hot Pot počastio s nekoliko lajni heroina i ecstasyjima, a u stanu je tvrdio da nema drogu, tako da ju je morao negdje nabaviti - pojasnio je Šprljan, koji je zatim rekao da su svi nakon izlaska u njegov stan došli oko sedam sati ujutro.

– Matteo me pitao da li nakon izlaska može s partnerom prespavati kod mene, jer je kasnije tog dana trebao ići na Zrće, a stvari za put je već bio spremio i ostavio u stanu kod prijateljice koja živi blizu mog stana. Obzirom da je Matteo živio skroz na drugom kraju grada, te da bi mu bilo nezgodno ići tamo i natrag po stvari, rekao sam da slobodno ostane kod mene - rekao je Šprljan te dodao da je on zaspao čim je došao u stan u spavaćoj sobi, a da su Matteo i druga dva mladića ostali budni u dnevnom boravku.

– Što su oni radili dok sam ja spavao ne znam, ali znam da me moj partner probudio oko 11 sati i smirenim mi tonom rekao kako Matteo ne diše. Isprva ga nisam doživio jer mi je to govorio nekako potiho, ali kada je ponovno došao do mene i u panici mi rekao da ne mogu probuditi Mattea digao sam se i vidio kako beživotno sjedi na kauču. Brzo smo ga polegli na pod i počeli mu davati umjetno disanje, a zašto nismo odmah zvali hitnu ja vam ni sada ne mogu reći.

To se pitam svakog dana otkako se to dogodilo, i razmišljam isto kao i drugi, da li bi bio živ da smo na vrijeme reagirali. Vjerujte mi, i ja sam tog dana izgubio prijatelja i zbog toga se stalno grizem, čim sam izašao iz pritvora otišao sam mu na grob zapaliti svijeću - govorio je u sudnici Šprljan, više puta ponavljajući kako je i sam dugo godina bio teški ovisnik o heroinu, te da zna kakav je to pakao naći se u takvoj situaciji i da baš zbog toga nikada ne bi dozvolio tim maloljetnicima da pred njim konzumiraju heroin. Čak je, kako tvrdi, svom partneru poručio da je "među njima gotovo" ako ga ikad uhvati kako uzima tu drogu.

– Policija je nakon pretrage u stanu pronašla samo bočicu s tim GBL kapima, nije bilo ni traga drogi. Zato odlučno poričem da sam im omogućio da se drogiraju u mom stanu, i za kraj, želim i ovim putem izraziti saučešće obitelji Mattea Govedarice - završio je Šprljan.

>> Pretukli hokejaša kojem sude za smrt manekena

Komentara 2

SC
schwertransport
07:46 01.04.2017.

Šprljan mu je napravio uslugu jer od njega osim narkića nista drugo nebi bilo

MA
Marko7777
23:20 01.04.2017.

Koja bih presuda bila je je hitna pozvana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije