Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagorski vinogradari na mukama

‘Špricali’ vinograd svaki tjedan, a negdje ostali tek goli čokoti

Vinogradi
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
07.08.2014.
u 12:00

U tijeku je borba protiv pepelnice, koja u plodu može biti prisutna cijelo vrijeme, još od cvatnje, stoga pratite stanje u vinogradu - poručuju stručnjaci

- Špricali smo vinograd jednom do dva puta tjedno, jer stalni pljuskovi ovoga ljeta ispirali su sredstva za zaštitu. Ne pamtimo tako vlažnu godinu, žale se vinogradari, koji su potrošili dosta novca na razne preprate za zaštitu bilja. Veliku pomoć kod toga su imali od stručnjaka iz Poljoprivredno savjetodavne službe.

Obilazite vinograde

- Loši vremenski uvjeti pogodovali su bolestima i raznim nametnicima. Peronospora s kojom su se mnogi borili u svojim vinogradima sada skoro više da nema utjecaja. Što je uništila, je uništila - kaže nam Georg Gal, viši stručni savjetnik Savjetodavne službe za poljoprivredu. Vinogradima sada prijeti pepelnica, koja u plodu može biti prisutna cijelo vrijeme, još od cvatnje vinograda, pa zahvaća bobice i lišće. Stoga i dalje treba pomno obilaziti vinograde i pratiti stanje - napominje Gal.

Njegova kolegica Sanja Gregurić početkom ovog mjeseca uputila je preporuke vinogradarima za daljnje tretiranje.

- Posljednje zaštite vinove loze u vegetaciji usmjerene su na zaštitu bobica kasnih sorata, koje još ne mijenjaju boju ili ne mekšaju, te od pepelnice, kako bi se zaštitili grozdove od sive plijesni - napominje savjetnica Gregurić. Obilazeći vinograde širom Zagorja poljoprivredni savjetnici na nekim mjestima susreli su se i sa sasvim golim čokotima.

- Nažalost tretiranje vinograda iziskuje i dosta novca, pa oni koji nisu redovito branili svoj vinograd od bolesti imati će i manje prinosa - kažu u Poljoprivredno savjetodavnoj službi. Zadnja faza, dozrijevanje grožđa prije berbe također ovisi o vremenskim uvjetima. Vinogradari se uzdaju u toplo, sunčano vrijeme kako bi grozdovi dozreli na vrijeme.

Ovog ljeta bilo je i upita o zaštiti starih sorata poput “direktora”, odnosno nohe, jer iako se radi o otpornoj i izdržljivoj sorti i ona je ovog ljeta podlegla bolestima.I te sorte se mogu zaštititi, kao i drugo bilje, no nju stručnjaci ne drže pogodnom za proizvodnju vina. Zagorci su napravili velike pomake u razvoju vinogradarstva, pa prevladavaju kvalitetne sorte, poput graševine, kraljevine, stare beline, te sivog i bijelog pinota. Za sve nedoumice vinogradari se mogu obratiti u Savjetodavnu službu.

Zbrinjavanje otrova

Također iz Službe napominju kako sredstva za zaštitu valja koristiti isključivo prema uputstvima i propisanim ograničenjima, te voditi evidenciju o korištenju. Kod toga treba voditi brigu i o zaštiti okoliša, pa praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na zakonom propisani način, može se predati u C.I.A.K. u Gubaševu.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
11:12 08.08.2014.

Mogli su pošpricati s "Totalom" ili "Herkulesom" i čokoti bi isto bili goli za 50 kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije