Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplave

"Spremni smo za vodni val, stvari su na tavanu"

poplave
Davor Javorović/PIXSELL
10.06.2010.
u 19:42

- Izdržat će nasip, mora! A ako ne izdrži, dovest ćemo ljude pa će oni držati, kazali su radnici Vodogradnje.

Denis Francuzović iz baranjske Batine gotovo je s kućnog praga uskočio u čamac i odvezao se na posao. Živi od ribarenja, a čamac je privezao u dvorištu za orah, 50 metara bliže kući nego obično.

Susjedi se odselili
– Već je voda počela probijati po cijelom dvorištu, do večeri će doći do vrata – pokazuje Denis. Njegova je kuća u Ulici sv. Ivana Nepomuka prva na udaru kada Dunav nabuja. Vrh vodnog vala na tu bi adresu trebao stići, prognozira se, s petka na subotu. Mjerna je letvica danas u 14 sati pokazivala 718 centimetara.

Francuzović sluša vijesti i bilježi u rokovnik svaki centimetar.
– Ribarske su čizme već na nogama, stvari smo digli na tavan i čekamo – sliježe ramenima.

Njegova je ulica posljednjih dana opustjela. Otkako je proteklog tjedna umrla Marija Labrović, koja je dva sata bila zatrpana pod zemljom pošto se na njezinu kuću urušilo brdo, mještani nemaju mira.

– Susjedi koji su živjeli baš uz bakinu kuću, mladi bračni par s bebom, odselili su se. Rekli su da se neće vraćati – kaže Denis, koji je spašavao nesretnu ženu.

Kuća vlažna još od 2006.
Ulica je, pak, napokon dobila zemljani nasip, umjesto zečjeg.

– Prvu smo lopatu bacili u nedjelju u 7 sati, a završili smo ga u srijedu u 9.40. Tri je dana radilo nas 15, i to 24 sata – kažu djelatnici Vodogradnje Osijek koji su danas ušminkavali nasip. Vrh je nasipa na 800 centimetara, a predviđa se vodostaj od 750.
– Izdržat će nasip, mora! A ako ne izdrži, dovest ćemo ljude pa će oni držati – smješkaju se.

Veselje je voda donijela jedino mališanima.

Andrea, Antonio i Renata poslije nastave spustili su se prema vikend-naselju Zeleni otok i brčkali se na – asfaltu.

Mirno se ne spava ni u Iloku i Vukovaru. Dunav je već došao do kuće iločke obitelji Lomanjski pa su dom privremeno napustili.

– Morali smo izići jer će nas opet poplaviti. Na sreću, ove godine voda ne raste tako brzo kao 2006. kada smo čamcima bježali kroz prozor – kaže Vlatko Lomnjanski koga smo zatekli dok je iz staja sklanjao krave i svinje.

– Živjeti uz Dunav predivno je, ali kada dođu ovakve vode, onda je to pakao. Imaš sve, a onda za dan izgubiš sve. Kuća nam je još vlažna od prošle poplave iz 2006. godine – ističe Vlatko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije