Naslovnica Vijesti Svijet

'Spremni smo umrijeti za našu Trepču kao i 1989.'

Rudari su osudili nemire u Prištini u kojima je ozlijeđeno više od 100 ljudi
29. siječnja 2015. u 06:50 13 komentara 839 prikaza
Trepča
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

– Nastavit ćemo štrajkati ako vlada Kosova ne ispuni naše zahtjeve – kazao je jučer za Večernji list u rudniku Trepča rudar Zahid Brahimi.

– Štrajkao sam protiv Miloševićeve politike 1989. i bio spreman i umrijeti u rudniku. Isto bih to i sada učinio. Znam koliko taj rudnik vrijedi za našu državu – naglasio je Zahid koji u Trepči radi već 36 godina.

Došavši u rudnik Trepču na Starom trgu, gotovo svi rudari s kojima smo razgovarali osudili su nasilje na prištinskim ulicama te vjeruju da će vlada Kosova naći rješenje za taj rudnik. Generalni direktor kombinata Trepča Ahmet Tmava kazao je za Večernji list da su rudari prekinuli štrajk, ali će ga nastaviti ako vlada ne nađe neko rješenje jer je status Trepče nejasan i, kao takav, ne pruža mogućnosti za razvoj.

– Ako smo i dalje pod Agencijom za privatizaciju, to znači da postoje smetnje za razvoj, to je preživljavanje bez perspektive, bez mogućnosti za investicije i bez razvojnih planova – naglasio je Tmava.

Trepča | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

Priština vida rane

– Metalurški kombinat Trepča društveno je poduzeće pod administracijom Agencije za privatizaciju, a eventualna pretvorba u javno poduzeće podrazumijevala bi da Trepča postane imovina vlade Kosova – istaknuo je Tmava te priznao kako je dug kombinata Trepča velik, veći od milijardu dolara, ali kako je sve to unutarnji dug te da vanjski ne postoji. Neredi koji su u utorak izbili u Prištini najžešći su na Kosovu od 1981. kada su se Kosovari pobunili i tražili veću autonomiju. Prava žestina sukoba vidjela se tek jučer kada je centar grada osvanuo potpuno demoliran, razbijeni izlozi, slomljeni prometni znakovi, rasvjeta, potrgane klupice... Materijalna šteta je velika, a ono što je najgore, najviše su stradali privatni objekti i trgovine koje rade svakodnevno kako bi njihovi vlasnici zaradili za kruh i prehranili svoje obitelji. Rijetko koji stanovnik Prištine bio je raspoložen za razgovor o jučerašnjim događajima. Većina ih je samo odmahivala glavom i nastavila svojim putem.

– A što da vam kažem? Vidite i sami. Razbijen mi je izlog i demolirana trgovina, nitko mi neće nadoknaditi tu štetu. Ni Albin Kurti ni Mustafa Isa – kazao je za Večernji list vlasnik trgovine mješovitom robom Abas.

Kosovo prosvjed najveći prosvjed od 2008. Kosovo: Policija suzavcem rastjerala prosvjednike protiv vlade Priština RAT U PRIŠTINI Tisuće Kosovara poručilo Srbiji: 'Je suis Trepča'

– Radim 12 sati dnevno da prehranim obitelj i jedva spajam kraj s krajem. Imam četvero djece, dvoje ih je na fakultetu, a dvoje u srednjoj školi. Nastala šteta sigurno je veća od dvije tisuće eura i sada ne mogu raditi jer nemam dovoljno da popravim štetu, a tko će mi posuditi novac – ogorčen je Abas.

Udar ulice na vlast

Iako se kao glavni razlog za prosvjede navodi status Trepče i smjena srpskog ministra Aleksandra Jablanovića, analitičari smatraju da su oni više rezultat nezadovoljstva akumuliranog tijekom godina zbog ukupne gospodarske situacije, kriminala, korupcije i 40-postotne nezaposlenosti te naročito zbog umjetnog rješenja šestomjesečne političke krize. Unatoč krvavim sukobima u kojima je stradalo više od 100 ljudi, oporba ne odustaje, već će nastaviti s prosvjedima. Premijer Isa Mustafa uvjeren je da su prosvjedi “od glave do pete bili političke prirode” ističući da političke stranke koje su sudjelovale u prosvjedima pokušavaju nasilno doći na vlast.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
  Hrvatska.Na.Balkanu:

  Pozivam sve kosovare da dodju HR i neka donesu svoje proizvode i kulturu, neka osnuju svoje obitelji sa mladim hrvaticama, neka svaki kvart ima po jednu džamiju.Jer mi smo svi braća.

 • Rangostar:

  Braćo Albanci, ako ne bude posla na Kosovu dodjite kod nas u Hrvatsku i otvorite vaše male trgovine širom Hrvatske. Ovdje vam nitko neće razbijat izloge jer vi ste naša braća. Vaši mali proizvodi su njtraženija roba pogotovo u vrijeme ... prikaži još! turističke sezone na potezu od Dubrovnika pa sve gore do Istre. Zato ne oklijevajte, sad je vrijeme da se krene a Hrvatski puč vas rado očekuje.

 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  40 % nezaposlenost? Kako to moze biti, pa svaka drzava u kojoj Ameri imaju svoju vojnu bazu cvijeta od prosperiteta. Tako su nama rekli.