Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šprem: Politički sustav u BiH ne uspijeva izjednačiti narode

Mirza Kušljagić iz BiH složio se s potrebom izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva BiH
21. svibnja 2012. u 13:01 3 komentara 1 prikaza
lagumdžija, šprem, čačić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sadašnji politički i institucionalni sustav BiH nije uspio zajamčiti jednaku zastupljenost i ravnopravnost sva tri naroda u BiH, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem koji je danas primio izaslanstvo Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čelu s njezinim predsjednikom Mirzom Kušljugićem.

Šprem rješenje problema  vidi u postizanju ravnoteže između etničke i građanske zastupljenosti, jačanju bosansko-hercegovačkih institucija kao i ostvarivanju stvarne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Dvojica kolega bilateralne su odnose ocijenila dobrosusjedskima i partnerskima, a razgovarali su o potrebi izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH te o pristupanju BiH NATO-u i Europskoj uniji. Hrvatska će susjednoj BiH pomoći svojim iskustvom na njezinu približavanju tim savezima.

Kušljugić se složio s potrebom izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva BiH iako nema iluzija da će to biti brzo. Kazao je da Komisija za vanjske poslove želi konkretnu suradnju sa saborskim odborima za vanjske poslove i europske integracije, "ne samo u rješavanju problema iz prošlosti nego i u suočavanju s izazovima budućnosti“, a sve u cilju unapređenja gospodarskih odnosa.

Elipso

  • sisacka:

    Uvedi reda u svojoj kući,pa onda komentiraj red u tuđoj.

  • -obrisani-:

    kokolo - ote mi riječi - zašto se ne brineš da Hrvati u Hrvatskoj budu zastupljeni proporcionalno po svim instiTUCIjama, a ne da budu majorizirani od srpske manjine, kao sada ?

  • paco1:

    Sekretar ekspert neki nismo ni znali dosad , čojk bi nekom uređiva a vlastitoj zemlji manjina dere večinu di stigne.. Da neko sa strane dođe pitabi jel ovi vode vladu Srbije il Hr..