Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajno se dogovarao

Sporni ravnatelj njemačke obavještajne službe i dalje je u nezgodnom položaju

Maassen
Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
18.09.2018.
u 14:24

Kako piše dnevnik Die Welt, Merkel je odlučila smijeniti Hansa-Georga Maassena, ali ta informacija nije potvrđena iz službenog izvora.

Angela Merkel se u utorak sastaje s koalicijskim partnerima kako bi odlučila o sudbini spornog ravnatelja obavještajne službe kojeg optužuju za tajno dogovaranje s krajnjom desnicom.

Kancelarka, ujedno predsjednica stranke desnog centra CDU-a, pokušat će u utorak poslijepodne pronaći rješenje za izlazak iz krize s partnerima iz bavarskog konzervativnog CSU-a ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera i socijaldemokratske stranke (SPD). Kako piše dnevnik Die Welt, Merkel je odlučila smijeniti Hansa-Georga Maassena, ali ta informacija nije potvrđena iz službenog izvora.

Maassen (55) je u nezgodnom položaju od 7. rujna kada je zanijekao da u zemlji traje "kolektivni lov" na strance koji je kritizirala i Angela Merkel nakon protumigrantskih prosvjeda organiziranih na poziv krajnje desnice u Chemnitzu, u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

Čelnika Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka (BfV) općenito kritiziraju zbog navodnih tijesnih veza sa strankom krajnje desnice AfD-om koja je 2017. neočekivano ušla u zastupnički dom na krilima straha zbog dolaska više od milijun tražitelja azila od 2015.

Mediji ga optužuju da je tom pokretu predao povjerljive informacije, što Maassen službeno demantira. Maassena je sve dosad podupirao ministar unutarnjih poslova koji se otvoreno usprotivio migracijskoj politici Merkel tako da njemački mediji predviđaju i njegov skori odlazak.

Osim povezanosti s krajnjom desnicom, obavještajnu službu optužuju za više neuspjeha u nadzoru džihadista u zemlji. Naprotiv, za AfD Maassen je na meti "velikih stranaka" samo zato što je kritizirao migrantsku politiku vlade.

Komentara 3

AA
AAAAAA
21:22 18.09.2018.

jedini ko je sporan je merkelica i novinari VL- a'

DU
Deleted user
21:42 18.09.2018.

Smijenjen je jer je rekao istinu a ta je u Njemačkoj zabranjena!!!

GA
Gastarbeiter2
18:25 18.09.2018.

nije više, u međuvremenu je otpirio....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije