Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
davor stier:

Sporazum nismo ratificirali, ali potpisali smo provođenje u praksi

'26.07.2011., Zagreb - Davor Stier, savjetnik za vanjsku politiku predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
12.09.2012.
u 17:00

Bosna i Hercegovina ne bi ni tada, kao što neće ni sada, ratificirala sporazum Tuđman – Izetbegović zbog protivljenja Republike Srpske

HDZ je u vrijeme mandata Jadranke Kosor ozbiljno razmatrao i pripremao ratifikaciju sporazuma Tuđman – Izetbegović, a čak su bile obavljene i određene pripreme za ratifikaciju, no nije se stiglo ozbiljno tome pristupiti. Tvrdi to izvor blizak bivšoj premijerki i navodi da je jedan od zagovornika ratifikacije bio Davor Stier, a sklon tome navodno je bio Davor Božinović. Kaže da su obojica bila upućena u tijek pregovora o razgraničenju sa Slovenijom, te da su smatrala kako bi bilo dobro i u odnosu na granicu s BiH zatvoriti otvorena pitanja.

>>Gdje je granica? Povijesna bitka za Klek, školje i more

Na tu su temu, tvrdi naš sugovornik, već bile obavljene konzultacije u vrhu HDZ-a u kojemu je većina bila sklona ideji ratifikacije, dok su zastupnici s dubrovačkog područja bili protiv. Plan je bio najprije predočiti namjeru stranci, zatim obaviti pripreme na terenu odnosno na području Dubrovnika, a potom poduzeti konkretnije korake za ratifikaciju, ali se to nije stiglo.

Bilateralno pitanje

Stier, međutim, tvrdi da posrijedi nije bila ideja ratifikacije, jer za nju prije godinu i pol, kao ni sada, nije bilo povoljno vrijeme.

– Moj je prijedlog 2010. bio da se na mješovitoj komisiji za granice zapisnikom utvrdi da postoji sporazum o utvrđivanju granične crte koji, doduše, nije ratificiran, ali nema nikakvih nedoumica niti problema u njegovoj praktičnoj primjeni – kaže Stier i dodaje da se tako i postupilo te je Božinović kao tadašnji državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova potpisao zapisnik o provođenju Sporazuma u praksi. Zapisnik je potpisala i BiH strana. Time se, pojašnjava Stier, pokazalo prema EU kako nemamo problematičnu granicu s BiH, da je pitanje granice bilateralno pitanje, a izbjegla se ratifikacija sporazuma.

– Nije nam bilo u interesu otvarati teme koje bi mogle zakomplicirati zatvaranje pregovora s EU – kaže Stier navodeći da bi si ratifikacijom samo ostavili otvoreno pitanje, a to nam nije trebalo. On, naime, tvrdi da BiH ne bi ni tada, kao što neće ni sada, ratificirala sporazum Tuđman – Izetbegović zbog protivljenja Republike Srpske.

Treba izabrati trenutak

Republici Srpskoj ne odgovara dio sporazuma o razgraničenju na Uni i zato ga, kaže Stier, neće ratificirati, dok bi Hrvatska svojom ratifikacijom zauvijek zacementirala stav da Veli i Mali školj te vrh Kleka idu BiH. Stier zaključuje da ni sada nije vrijeme za stavljanje ratifikacije na dnevni red, te postavlja pitanje čemu žurba da se tome pristupi. 

– Uvijek za otvaranje takvih pitanja treba izabrati trenutak kada je država u povoljnijoj poziciji. Osim toga, treba si ostaviti mogućnost daljnjeg razgovora i dogovora između Zagreba i Sarajeva – zaključio je Stier.

>>Ukinite sporazum s BiH i proglasite zonu posebnog državnog interesa!

Komentara 5

VE
velikazmija
18:45 12.09.2012.

evo sad vidite ko je lud -- skoro pa politički vrh nazva prvog hrvatskog presjednika neubrojivim e da nam bog da još jednog tako neubrojivog sve ove što sad imamo dajem za njega nepoivratno --vidite li naslov koliko puta jeputa je dodig reko da bez genocidne nema sporazuma --

KO
korisnik3
20:08 12.09.2012.

nemojte tako. "strucnjakinja" iz rijeke neki dan kaze ako se ovo ne rijesi, "u pitanje dolazi cijela granica s bih". ja joj ne vjerujem. ne vjerujem ni stieru. a vi?

TT
tTony
20:25 12.09.2012.

zna se di je granica samo sto se porez placa BH SLUCAJNO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije