Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Brodskom Varošu

Spomen park 'Đuro Đaković' potpuno je devastiran

đuro đaković (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
09.09.2013.
u 23:28

Već više od dvadeset godina iz godine u godinu kuća nepovratno propada, a njezino trenutno stanje je tako je loše da zbog is trule drvene građe predstavlja i opasnost po život

Godine prolaze, pomaka nema, pa je oči gledno samo jedno - gotovo ništa se ne čini kako bi se ubrzao projekt obnove potpuno devastirane rodne kuće i Spomen parka "Đuro Đaković" u Brodskom Varošu, kojega je 1979. godine projektirao arhitekt Fedor Tolja.

Stara drvena autentična slavonska kuća i skulptura nekadašnjeg borca za radnička prava, sviđalo se to nekome ili ne , zaštićeno je kulturno dobro memorijalne baštine i slavonskobrodski je spomenik kulture iz nekih ne tako davnih vremena, a koji godinama sustavno pa i namjerno zaboravljen nepovratno propadju na očigled konzervatora, djelatnika u kulturi, mještana Brodskog Varoša i Brođana.

Već više od dvadeset godina iz godine u godinu kuća nepovratno propada, a njezino trenutno stanje je tako je loše da zbog is trule drvene građe predstavlja i opasnost po život od urušavanja svima koji slučajno uđu ili prolaze pokraj nje. Mještani Brodskog Varoša tvrde da je kuća u noćnim satima leglo buke huligana, alkohola i narkomanije, a sve su prostorije prepune smeća, pa je ovaj "zaštićeni" objekta brodske kulture baštine naprosto pretvoren u javni WC za sve one koji se u blizini kuće nađu u toj potrebi. Spomenik Đuri Đakoviću u dvorištu Spomen parka nekulturno je išaran sprejom, a gotovo je nevjerojatno kako nikoga ne smeta ni nacistički kukasti križ naslikan plavom bojom na desnom ramenu skulpture. Susjedi su ogorčeni na sve mjerodavne institucije.

Spominju Holding "Đuro Đaković" koji i dan danas nosi ime njihovog mještanina, Grad Slavonski Brod i mnoge druge, tvrdeći kako su park i rodna kuća ruglo mjesta, namjerno zapušten i zbog sustavne nebrige i nekulture onih koji vode kulturne, gradske i druge odgovorne institucije. Fotografije govore više od rijeći i svak vidi da ova građevina neće "preživjeti" još jednu zimu. U više navrata, a osobito u predizbornim kampanjama Varošanima je obećavano kako se sa obnovom više neće čekati. - Kuću planiramo ponovo oživ je ti i obnoviti zdravim, izvornim građevinskim materijalom iz postojeće kuće ili sličnim iz starijih, srušenih kuća , sličnih karakteristika.... . - jedno je od obećanja brodskog Konzervatorskog odjela, Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture. Vrije m e prolazi , od toga do danas nema ništa, ili možda pišu projekt i li traže materijale - a to traje.

>> Temeljni kapital Đure Đakovića smanjen za 64,7 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije