Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLSTVO Za osnovce još nije izabran zdravstveni program

Spolni odgoj neće u škole zbog sukoba

hrv_odgoj_tx.jpg
import
23.08.2006.
u 19:21

Na koji način će učenici osnovnih i srednjih škola učiti o spolnom životu, oblicima kontracepcije, obitelji, prevenciji spolnih bolesti, ali i bolesti ovisnosti, još se ne zna.

U ponudi su, kao što je poznato, dva programa zdravstvenog odgoja  jedan mnogi ocjenjuju konzervativnim, a Ministarstvu ga je predložio Grozd  glas roditelja za djecu. Iz tog programa iščitava se protivljenje autora kontracepciji, masturbaciji, promjeni spolnih partnera, a kao jedini pravi i prihvatljivi način prevencije spolnih bolesti zagovara se suzdržavanje od seksa.

Konzervativan program
Prigovara se da je program homofobičan, konzervativan, neprihvatljiv za današnje vrijeme i znanstveno neutemeljen. Drugi prijedlog Foruma za slobodu odgoja mnogo je liberalniji i moderniji, prihvaća ponašanje i način života mladih te ih upućuje u mogućnosti prevencije spolnih i bolesti ovisnosti, kontracepcije, masturbacije i drugih oblike spolnog života ravnopravno tretirajući homoseksualne i heteroseksualne zajednice.

No, kako je Povjerenstvo za zdravstveni odgoj Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražilo da se programi dorade, još se ne zna koji će se i kada naći pred učenicima. Zdravstveni odgoj u školama, prema prijašnjim najavama, trebao bi se početi provoditi od početka ove školske godine, no sada se po kuloarima sve intenzivnije priča da od toga neće biti ništa i da će se njegovo provođenje prolongirati.

 Dorađene prijedloge smo dobili, ali ih nismo analizirali i provjeravali što je sve napravljeno. Sjednica Povjerenstva još nije održana, a tek nakon nje znat će se koliko su predlagači poštovali postavljene zahtjeve  kaže savjetnik u Ministarstvu Josip Ujević. On tvrdi da nema ni govora o tome da bi se eksperimentalno provođenje zdravstvenog ili spolnog odgoja u pedesetak osnovnih i srednjih škola moglo prolongirati.

Prilagođeni dobi
 Za taj program predviđeno je 12 sati i neće biti kasno ako krene u drugom polugodištu. Dakle, imamo vremena  kaže Ujević i dodaje da će se osnovnim školama najvjerojatnije ponuditi jedan program, a da će učenici u srednjim školama imati priliku izabrati onaj koji im od ponuđena dva više odgovara. Ističe također da programi moraju biti prilagođeni uzrastu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije