Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOK SE NE DOGODI BESPLATNO ŠKOLOVANJE

Splitski studenti: Idemo u blokadu Filozofskog fakulteta

studenti
Arhiva VL
25.11.2009.
u 12:44

Najavljuju da će blokada trajati sve dok se ne ostvari njihovo temeljno pravo – pravo na besplatno obrazovanje. Od blokade ne misle odustati te tvrde kako jednokratni prosvjedi u Hrvatskoj nisu dali rezultata.

Izvanredni plenum studenata splitskog Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici izglasovao je blokadu toga fakulteta, koja je odmah nakon donošenja odluke provedena u djelo.

Plenum je odlučio uputiti pismo upravi Filozofskog fakulteta u kojem traže obustavu nastave na svim drugim lokacijama zato što Filozofski fakultet u Splitu djeluje na sedam različitih adresa.

Sutra će studenti početi ometati nastavu te održavati alternativnu. No dopustit će održavanje ispita, kolokvija i konzultacija kako studenti ne bi gubili bodove.

Organizirat će i predavanja koja će im pomoći za savladavanje gradiva i lakše polaganje ispita, te informativne tribine.

- Obaviješteni smo o blokadi fakulteta. Sazvao sam kolegij pročelnika, nastavni proces nam je u prvom planu i ići ćemo prema tome da osiguramo normalno odvijanje nastave - kazao je novinarima dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Marko Trogrlić.

Naglasio je da su profesori protiv ometanja nastave jer ona sveučilište čini sveučilištem. - Idemo li prema društvu znanja, nastava je najvažnija - dodao je.

Članovi plenuma najavljuju kako će vjerojatno ujutro blokirati zgradu klerika, no mirno kako ne bi ometali predstavnike Crkve.

Plenumu je nazočilo oko sedamdesetak studenata tražeći besplatno školovanje. Izvjesili su tri transparenta na kojima piše “Jedan svijet – jedna borba”, “Mi studiramo – oni profitiraju”, “Znanje nije roba”.

U održanoj raspravi sudjelovali su i studenti koji nisu uopće za blokadu nastave i rada fakulteta ističući kako se njihova borba za besplatno obrazovanje možda može postići nekim drugim načinima.

Napomenuli su kako su zbog blokada nastave u svibnju i lipnju neki od njih “izgubili” kolokvije i ispitne rokove. No čula su se i oprečna mišljenja kako blokadama studenti sami sebi možda čine i loše, ali ne postoji način da pokažu da su ozbiljni.

Studenti, koji su za blokadu, kažu da ne podržavaju prijedlog ministra Radovana Fuchsa da će samo prva godina studija biti besplatna, a onda će se analizirati po ECTF bodovima. Od blokada ne misle odustati te tvrde kako jednokratni prosvjedi u Hrvatskoj nisu dali rezultata.

Najavljuju da će blokada trajati sve dok se ne ostvari njihovo temeljno pravo – pravo na besplatno obrazovanje.

 

Komentara 36

PI
Pippo9
14:09 25.11.2009.

Baš su naporni i dosadni.Nek se prime učenja pa će imat besplatno studiranje

KA
Karla
14:10 25.11.2009.

Studenti koji blokirate nastavu i tražite \"besplatno\" studiranje: Sramite se! Danas kad dnevno ostaje 150 ljudi bez posla i kad obitelji izbacuju iz stanova i kuća zbog dugova vi tražite nešto što ni najbogatije zemlje nemaju! Nema ništa besplatno, to bi morali placati svi mi pa i oni koji grcaju od neimaštine. Sram vas bilo! Ako nećete učiti, maknite se i dajte šansu onima koji hoće učiti. Od novca koje dajete za cigarete i provode, dajte nešto i za sirotinju i gladne, jer vi niste ni siromašni ni gladni.

DU
Deleted user
14:07 25.11.2009.

Pa gdje su bas nasli rijec PLENUM?? Zar su to plenumi SKJ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije