Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna

Splitski medicinari do posla u EU bez državnog ispita

'19.11.2010., Zagreb - U psihijatriskoj bolnici Vrapce otvorena je izlozba Hrvatska publicistika. Izlozba je postavljena u galeriji slava Raskaj. Prof.dr.sc Davor Milicic i Vlado Jukic, dr. med. Photo
'Slavko Midzor/PIXSELL'
28.06.2013.
u 12:00

Od četiri fakulteta medicine samo je onaj u Splitu uveo novi program studija

Studenti šeste godine splitskog medicinskog fakulteta jedini su među svojim kolegama koji ne moraju odrađivati pripravnički staž. To im je u dopisu potvrdio i ministar zdravlja Rajko Ostojić, ali i mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, koji su fakultetu i Hrvatskoj liječničkoj komori uputili dopis u kojem stoji kako su studenti splitske medicine svoj staž odradili u sklopu izmijenjenog kurikuluma.

Ne moraju ni stažirati

– Konačno imamo tu potvrdu da ne trebamo odrađivati staž niti polagati državni ispit. Mi smo svoje odradili.

Ono što nam je obećano i što smo i zaslužili s našim izmijenjenim kurikulumom, svim kliničkim rotacijama koje smo odradili i odrađujemo završnom kliničkom praksom te smatramo da smo, napokon, pobijedili – rekao je Miro Jukić, predsjednik Studentskog zbora splitskog medicinskog fakulteta, koji će diplomirati za desetak dana, dakle nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Nekadašnji dekan splitskog medicinskog fakulteta prof. Matko Marušić podsjeća da su oni jedini 2010. godine prilagodili svoj kurikulum, i to primijenili na tadašnje četiri prve godine studija. Napravljeno je to po nalozima glavnog pregovarača s EU Vladimira Drobnjaka, te tadašnjih ministara dr. Radovana Fuchsa i dr. Darka Milinovića. Problem je što prilagodbu nisu provela ostala tri medicinska fakulteta.

Nije bilo moguće

– Ne znam o čemu se tu radi. To su teške dezinformacije. Što vi mislite da naš fakultet ne bi to napravio da je bilo moguće! Mi smo svoj kurikulum uskladili – kazao je dekan zagrebačke Medicine akademik Davor Miličić.

No, profesor Marušić tvrdi da Miličić, a ni ostali dekani medicinskih fakulteta, prilagodbu nisu željeli i da su činili sve da do nje dođe što kasnije.

– Akademik Miličić je odgovoran za 250 milijuna kuna koje će država morati platiti za staž tih studenata. A nije trebala. Da su napravili ono što se od njih tražilo, njihovi bi studenti ove godine bili u istom položaju kao i naši, a ovako će biti tek od 2017. – objašnjava Marušić.

Splitski diplomanti medicine posao će moći tražiti odmah nakon diplome, a ostale im kolege izgubit će još najmanje dvije godine na čekanje i odrađivanje pripravničkog staža i polaganje državnog ispita. 

>> Europskim liječnicima preporučili zahvat hrvatskog kirurga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije