Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUDNOĆA U PANDEMIJI

Splitski ginekolog: 'Nikada nije bilo toliko tromboza. Zaražene trudnice bi trebale uzimati poseban lijek'

Ilustracija
Fotostand/DPA/PIXSELL
04.05.2021.
u 22:33

Za sprječavanje smrtnog ishoda liječnici bi trebali trudnicama kod kojih se pojavi tromb davati niskomolekularni heparin

Smrt zaražene rodilje u varaždinskoj bolnici potresla je Hrvatsku. Mlada majka (32) preminula je uz Covid, a koji je stvarni uzrok smrti koji je bio u "podlozi", a koji se moguće nikada ne bi razvio da nije bilo Covida, pokazat će obdukcija. O čemu bi se u ovom slučaju moglo raditi, pojasnio je splitski ginekolog koji je želio ostati anoniman jer, kako kaže, nije etički na tuđoj muci raditi sebi reklamu.

- Dakle, cijeli svijet danas govori o povezanosti tromboza i cjepiva protiv COVID-a. No, istovremeno nitko ne govori o povezanosti tromboza i trudnoće - upozorio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

- Trudnoća je sama po sebi izuzetno trombogeno stanje i rizik za dobivanje tromba u trudnoći je puno veći negoli u općoj populaciji. Možda ljudi o tome ne razmišljaju, ali trombozu će prije dobiti neka trudnica negoli ona žena koja uzima kontraceptive ili ona koja se cijepila. Cjepivo protiv COVID-a puno rjeđe izaziva trombozu negoli trudnoća. To još uvijek ne znači da je rizik za dobivanja tromba u trudnoći golem, ali je svakako prisutan - dodao je.

Napominje da se takva stanja uglavnom događaju kod trudnica koje imaju gensku predispoziciju za dobivanje tromba ili onih koje su gojaznije, koje više leže u trudnoći ili čak onih koje puše tijekom trudnoće.

- Dakle, uzroci smrti mlade žene u Varaždinu još nam uvijek nisu poznati, ali nije isključeno da je dobila tromb zbog kojega je preminula. To je prvo što mi "pada na pamet" kada imamo ovakav slučaj - rekao je splitski ginekolog.

Za sprječavanje smrtnog ishoda liječnici bi trebali trudnicama kod kojih se pojavi tromb davati niskomolekularni heparin.

- Njega treba davati kao profilaksu (za sprječavanje). S obzirom na to da je COVID novo oboljenje i da iz dana u dan svi o njemu učimo, mišljenja sam da bi se svaka trudnica, ako dobije COVID, trebala, osim svom obiteljskom liječniku, javiti i svom ginekologu, koji će joj, što je prije moguće, uključiti u terapiju niskomolekularni heparin, kako bi spriječio moguće teške komplikacije - kaže naš sugovornik.

Ujedno, u posljednjih godinu dana otkako je COVID sveprisutan, svjetski su ginekolozi došli do jednog zapanjujućeg podatka.

- Primijetili smo da ima dosta više tromboza kod trudnica koje su COVID pozitivne. Nikada nije bilo toliko tromboza. Zbog toga su se na svjetskoj razini donijele smjernice za sprječavanje tromboze kod trudnica. I sve te preporuke idu prema niskomolekularnom heparinu - zaključuje ovaj ginekolog.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
14:41 05.05.2021.

dakle svima sve jasno osim našim doktorima koji bi nas trebali liječiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije