Naslovnica Vijesti Hrvatska

Splitski FESB potpisao ugovor s poznatom švedskom tvrtkom

ABB Crane Systems članica je švicarsko-švedske multinacionalne korporacije ABB, jedne od vodećih svjetskih kompanija u području elektroenergetike, industrijske automatizacije i robotike
23. studenoga 2011. u 16:35 0 komentara 27 prikaza
dizalica02
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu potpisao je ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa švedskom tvrtkom ABB Crane Systems koja je vodeća svjetska firma za automatizaciju industrijskih i kontejnerskih dizaličnih sustava. Među svojim referencijama ima i automatizacije najvećih svjetskih kontejnerskih luka, kao što su Hamburg, Roterdam, Singapur... ABB Crane Systems član je švicarsko-švedske multinacionalne korporacije ABB, jedne od vodećih svjetskih kompanija u području elektroenergetike, industrijske automatizacije i robotike. U svojim firmama koje su raspoređene širom svijeta u više od 100 zemalja ima približno 120.000 zaposlenika.

Predstojnik Zavoda za elektroenergetiku i voditelj tima s FESB-a prof. dr. Božo Terzić naglašava da je posebna važnost ove suradnje što se temelji na razvojnim projektima za svjetsko industrijsko tržište te omogućava našim stručnjacima izravan kontakt s najnovijim tehnologijama u području elektromotornih pogona i automatizacije industrijskih postrojenja. Budući da se ovi projekti u velikoj mjeri temelje na eksperimentalnim istraživanjima i testiranjima, plod je ove suradnje i stalan razvoj fakultetskih laboratorija zahvaljujući zajedničkim ulaganjima FESB-a i ABB-a. Također, važno je istaknuti da i studenti završnih godina studija Elektrotehnike u svojim diplomskim radovima imaju doticaj s najnovijim industrijskim tehnologijama.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ABB-ov voditelj projekta dr. sc. Alojz Slutej, "global R&D manager", koji je u okviru korporacije ABB odgovoran za razvoj, istraživanje i primjenu suvremenih tehnologija u području kompleksnih industrijskih postrojenja. Za fakultet je također od posebne važnosti da takav stručnjak iz industrije već nekoliko godina, kao gostujući profesor, sudjeluje u obrazovanju studenata na zadnjim godinama studija elektrotehnike. Prema njegovom mišljenju, dosadašnji rezultati na razvoju elektromotornih pogona, koji su rezultirali proizvodom za svjetsko tržište, promovirali su FESB kao ozbiljnog partnera ABB-u i ujedno otvorili mogućnost dugoročne suradnje s drugim institucijama.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.